Foglalkozik valaki kecskékkel? Miért vágtatok bele a kecsketartásba? Nem bántátok meg? Mire tartjátok, hasznosítjátok?
Sziasztok?
Egy ideje nagyon gondolkodom, hogy a meglévő haszonállataink mellé szeretnék kecskét tartani. A hely hatalmas udvar gyümölcsössel abszolút adott. Nagyon érdekel a kecskesajt készítés. Viszont mindenki le akar beszélni róla, mondván a kecske nagyon büdös válogatós rengeteget eszik.
Nagyon szépen köszönöm a válaszod. Hatalmas telek van a házhoz kb 2000-2400m2
Magát a kecsketejet én nem szeretem csak a sajtot. Viszont úgy gondolom eladni a tejet vagy sajtot készíteni belőle megérné.
Jelenleg csirkét kacsát nyúlakat és húsgalambokat tartunk. A nyúlat galambot szintén eladásra szánom szaporítani és persze saját fogyasztásra.
Mi a tejet fejjük, a gidákat megesszük. 4 anyánk van, bakot nem tartunk, mert annak a szaga megérzik még a tejen is, meg 4 lányhoz nem is kell külön bak. Elhozzuk a bakot hozzájuk üzekedésre. Ikerellősek.
Én nem iszom meg a tejet, meg a sajtot sem eszem meg, mert nekem pocsék az íze meg a szaga is. A húst szeretjük mind, amíg még fiatal. anyósom még a túrós palacsintát is kecsketúróból szereti legjobban, engem a világból ki lehet vele kergetni :)
Illetve, ahogy az előző írta, a kecske megeszi azt a takarmányt, ami nem elég jó minőségű a lovaknak. Fejősök, szóval nálunk kapnak szemest is. Télen széna, hereszéna, kölesszalma, kukoricaszár amit esznek mellette. Elkapják a maradék száraz kenyeret, de nem lehet penészes, és csont szárazra kell nekik kiszárítani, és nem kaphatnak sokat, különben megbetegszenek. Nyalósó kell nekik.
Én nem szeretem amúgy a kecskét, mert mindenhova felmászik, 3 soros villanypásztorból kimászik, s mindent, de mindent megrág, megesz. Gyümölcsösbe be ne engedd, lerágja a kérget, két lábra állva leeszi a falevelet meg a vékony ágakat, amíg csak felér. Vízszintesebb fatörzsre fel is ugrik...
A mieink nem bolondok, lehet őket simogatni, szelídek, de nem is voltak bántva soha. A bak, akit el szoktunk hozni hozzájuk, már bolondabb, de azt nem tutujgatják úgy a gyerekek, mint a mieinket kiskoruktól fogva :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!