Pengés algakaparó megsérti-e az üveget?
3-4 hetente megjelenik az üveg falán vékony hártyában zöldalga. Eddig több-kevesebb sikerrel vatelinkarikával, szivaccsal tisztogattam, ami elég macerás időigényes mivel elég jól odatapad.
A neten láttam, hogy egyszerűbben megoldható egy pengével lekotorni. Vannak erre spéci szerszámok is.
Hát ma meg is próbáltam egy pengével, tettszett is a dolog, csupán az aggaszt hogy meg fogja sérteni az üveg felületét.
Valamint az "algalepény" amit lekotrok az aku alján landol, amit nem egyszerü kiszedni.
Mondjuk az algaevő harcsák azonnal rácuppantak :)
A kérdésem, hogy szabaduljak meg egyszerüen ezektől a szörnyektől.
A pengés dolog tetszik, csak az üveget féltem.
Ha egyetlen egyszer nem jol tartod a kezedben a kaparót, akkor sérülhet az üveg.
Egy atlagos algasodas eseten elegnek kell lennie, hogyha hetente egyszer átmész egy mágneses algakaparoval az összes üvegfalon.
Amennyiben hätul tul kicsi a hely es nem férsz hozzá, akkor maradj inkabbba szivacsos megoldásnál.
Hogyha tul sok alga van az akvariumban, akkor a tüneti kezeles helyett jobb lenne a kiváltó okot/okokat megkeresni és megszüntetni. (Ezek lehetnek: elégtelen szürés, elégtelen fény, túl sok fény, tul keves telepitett növeny, helytelen tápozás, tuletetés, helytelen vizmozgás)
Én pengés algakaparót használok (Tetra, de ez most mindegy), aminek a feje mozgatható.
Nekem még sohasem sértette meg az üveget.
Köszi a válaszokat.
Igazából nem vészes az algatermelődés, a hátsó üveg a gázosabb. A mai termés is már majd 2 hónapos. Ennyit nem szoktam várni, csak most így sikerült. Kb havonta tisztítom, de az első és oldalsó üvegek ekkor még alig szennyezettek, ellentétben a hátsóval.
Nyári időszakban éri az egyik oldalt a du.-i nap, ott olyankor hamarabb kívánkozik a tisztítás.
Volna akkor még egy kérdésem: a mágneses kaparóval hova kerül a letörölt alga?
A kaparón marad és tisztítható, vagy ott is a vízbe landol?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!