Segítség RO témával kapcsolatban?
Ha a csapvized értékei jók (kh:gh arány közelítőleg 1:2,meg a ph)
Akkor pihentetett vagy klórtalanított vízzel minden gond nélkül a megfelelő arányba bekeverhető.
A 3 kh nagyon a minimum ez alá semmikép ne menj. Ha co2 is adagolsz akkor pedig mininun 5 mert nagyon kicsi lesz a pufferkapacitása és nagyon lemegy a phd. A gh pedig értelem szerűen legyen kb a duplája. Szóval egy kh 4-6 gh 8-12 ideálisnak mondható. Ha ezt csapvízzel keverve tudod hozni szerintem felesleges külön sózni.
Illetve figyelj az akváriumba lévő tárgyakra és aljzatra azok is tologathatják a keménységet pl ada amazonia lefelé manado felfelé, mészkövek csigaházak felejtős mert a kht egyből visszaoldják a vízbe. Ja és ha vannak csigáid azok meg fogják sinyleni az alacsony kht.
Meg néha azért mérd újra a csapvizet mert szezonálisan változik a keménysége.
Igen ha fele ro vizet teszel a gh meg kh is fele lesz utána.
A 8 ph kicsit sok főleg növényezéshez(egyes tápanyagok felvételét nehezíti) de szerintem még belefér nem aggódnék érte a lágy víz és co2 úgy is lejebb húzza.
Azt írtad gh:kh arány a csapvízben 1:2 azaz az összkeménység:karbonátkeménység aránya 1:2, ezt vagy elírtad (akkor semmi gond) vagy tényleg az összkeménységed kisebb mint a karbonát keménységed ami definícióbol adódóan lehetetlen és a teszt csal viszont ez nagyon jó jelzője annak hogy szikes a vized(ez probléma ) ebben az esetben szükség lesz a visszasózásra.
Itt egy videó ahol mind a jelenség, az okozott probléma és a megoldása is el van magyarázva :)
Akkor minden tökéletes nem kell aggódnod.
Hát csepptesztek elég pontosak gyorstesztekhez képest, a különbség adódhat akár a reagens kobáncentráció különbségéből esetleg az egyik régebbi gyártmány és a nem ideális tárolás+idő miatt tolódott el vagy akár a cseppek nem teljesen egyforma méretéből is. De igazábol ha belegondolsz ez egy egészen pici tévedés ha feltesszük hogy a valós ghd 17 akkor a +-1 mindössze 6÷ eltérés szerintem nyugodtan figyelmen kívül hagyhatod simán mérési hibahatáron belül van:)
Én nem ro vizet használok hanem gyantával lágyítok de ha minden igaz at ro víz ph-ja elvileg 6.5 körülre megy le a légköri beoldódó co2 miatt (ugye nincs karbonát ami semlegesítené) viszont ha bekevered csapvízzel ugyan az lesz a phja mint a csapvízé mivel nincs benne semmi ami pufferkapacitást adna neki. Hogy aztán az így kapott lágyabb vízbe külön beadott co2 mennyire fogja lehúzni az eredeti pht na azt már csak mérésből tudnám megmondani :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!