1 °dKH hány KH? 1 °dGH hány GH?
Olyan nincs, hogy °dKH.
A fok (°) angolul degree, röviden d.
Tahát a °d az "fokfok" lenne.
A °GH vagy a dGH, az az összkemenyseg mertekegysege. /GesammtHärte= össz.kemenyseg)
A ° KH vagy d KH, pedig a karbonat-kemenyseg mertekegysege / KarbonatHärte= karobat kemenyseg/.
Röviden: 1 és 1.
A német keménységi fok egy mértékegység, lehet nk° vagy °dH –val megjelölve, a keménység pedig egy vízkémiai jellemző, amit mérhetünk (többek között) német keménységi fokban is. Keménység alatt érthetnek összes keménységet (°GH = dGH) vagy változó keménységet (dKH = °kH), bármelyik mérhető nk°-val, de mást jelentenek. A kH a karbonátokat, a GH az összes kalcium és magnézium vegyületet foglalja magába. Tehát különböző jellemzők uazon mértékegységgel mérve.
Milyen halakat tartasz?
Mivel merted a ket erteket? Eleg szokatlanul nagy a kulonbseg a gh es a kh között. (Osszehasonlitaskent a nalam uralkodo ertekek: gh 9, kh6 / gh 8,5 kh:5 / gh 12 kh 8)
Hat igen, nekik ez tul kemeny víz.
Diszhal.infon utana tudsz nezni a halak igenyeinek.
A zebradanio nem is nagyon váló a tobbiek kozê. /Neki kemenyebb viz kell, a tobbieknek lagyabb./
A tobbieknek pedig egy olyan allando 6-9 °GH kellene.
Van valami az akvariumban /meszkő, kagylóhej hasonló/, ami feltolhatja a kemenyseget?
Meg tudnad mermi a csapviz /vagy az a viz amit az akvariumba öntesz/ keménységét?
A fa a vizet lagyitani /tehat az oldott ásványi anyagokat a vizbol kioldani/ nem tudja, viszont -csersavtartalmanak köszönhetően- az savasitja.
Milyen regi a manado? Par helyen olvastam, hogy a kezdeti időben szepen feltolja a gh-t.
Már kb 2-3 éves a manado.
Na az újbóli mérések alapján:
Csapvíz
KH 9
Gh 25
Akvárium
KH 14
GH 22
Na nemértem miért vannak ekkora különbségek, talán a legelső mérésnél picivel több vizet raktam bele, főleg a GH-sba ezért is akartam megmérni biztosra. Ez marha kemény? Mennyi lenne az ideális? Csak ozmo vagy desztillált vízzel lehetne csökkenteni?
Valami biztos van bent, mert az akvariumban lévő kh magasabb, mint a csapvizé.
És hát, neked elegge lagy vizes halaid vannak. Nekik ez nem tul idealis.
A zebra danioknak kene 12-14 °GH
A tobbieknek meg ca 8°GH. /De a diszhal.info egyesevel kikeresve megtudhatod, hogy kinek mekkora intervallumban terjedo turokepesaege van a kemenyseget illetoen./
Szerintem a legegyszerűbb ozmoz vizzel lagyitani a vizet, vagy desztillaltal. De van aki esővizet/havat gyűjt, mások gyantás lágyítás hívei, es sokan felforralt vizet ülepítenek, de tobb fele lehetoseg kozul valaszthatsz.
Az is egy megoldás, hogy olyan halakat valaszaltasz, akik jol érzik magukat a te vizedben.
((( Nagyon zarojelben megjegyezve, azert egy 10-20% nyit el lehet terni a diszhal.infon megadott ertekektol. Viszont ez a halak vesejenek igen negterhwlo, emiatt hajlamosabbak lesznek betegsekre, es valszeg egy kicsit rovidebb eletuek lesznek.)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!