Most akkor a fagyasztástól meghal a hal, vagy csak hibernálódik?
mer eddig úgy tudtam, hogy ez kíméletes mód a megölésére, ahelyett, hogy fejbe vernénk, de ezen a videón meg életre kel, mi a megoldás?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Nekem sajnos nemrég meg kellett ölnöm az egyik halamat, és az akváriumból közvetlenül jeges vízbe tettem. Egyet meg rándult, majd rögtön elpusztult, nem kelt életre. A kopoltyufedöje teljesen elállt a testéről.
Nyilván én nem egy több kilós hallal tettem ezt, hanem egy pár grammossal.
Szerintem az is sokat számít, hogy nem csak jégbe, hanem jeges vízbe került, így hamarabb érte halálos sokk.
Tehát az eddigi tapasztalataim szerint a jeges vízbe helyezés "kegyes" és gyors halált jelent az akvariumi halaknak.
Etkezesi célra szánt/több kilós halakkal kapcsolatban nincs tapasztalatom.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A #1/2-esre válasz: pont fordítva - a hirtelen hőmérséklet csökkenés veszélyes, ami szélsőséges esetekben a pusztuláshoz is vezethet. Ezt a jelenséget HŐSOKK-nak nevezzük. Tógazdasági haltenyésztésben a technológiai rendhez tartozik, hogy a szállító és a fogadó víz hőmérséklete között 2 foknál nagyobb eltérés nem lehet! Minél fiatalabb a hal, annál érzékenyebb a hirtelen hőmérsékletváltozásra. Akváriumi halak vásárlásakor is az a helyes megoldás, hogy a nejlontasakba csomagolt halakat nem rögtön engedjük ki, hanem 10 – 20 percig a fogadó akvárium vizén „úsztatjuk”-, így a két víz hőmérséklete fokozatosan kiegyenlítődik. Viszont a következő válaszban szépen le van írva a hő-sokk jelenség.
A trópusi halak nem, de a mérsékelt égövi halak a 0 fok közeli hőmérsékletet hosszabb ideig elviselik (lásd: ponty, kárász, keszeg stb a jég alatt telel át). Sőt a fagypont alatti hőmérsékletet is rövid ideig elviselhetik. Példaként: néhány éve pár darab kárászt kint felejtettem egy vödörbe. Másnap reggelre-keményre fagytak. Kíváncsiságból lassan olvasztottam ki őket, és egy idő után elkezdtek úszkálni. Ha viszont a hal teljesen átfagy (a belső szervek is), azt már nem viseli el, elpusztul! Viszont azt is tudni kell, hogy a fagyott bőr a védelmi funkcióját már nem tudja ellátni, ezért a hal nagy valószínűséggel baktériumos, vagy gombás fertőzésben el fog pusztulni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!