Miért emelkedik az ro-s víz ph-ja?
Szűrés után 6-7es. 1 nap után 7.5.
Hogy vihetném le?
Sera ph tesztet használok ph ra. Gh-ra api tesztet vagy nt labs tesztet ugyanazt mutatja. Frissen szűrt víz ph-ja 6.
Csepentős gh teszten max 1-2 csepp kell ami 34ppm 2 dkh.
Előre is kössz a választ.
"Egyrészt, az RO víz szabad levegőn hagyva savasodni szokott a légköri co2vel való érintkezése nyomán"
Szerintem meg nem. Szerintem fordítva van.
Ha csapvízből csinálsz ro-t, akkor állás közben CO2 is távozik belőle, hiszen a vezetékes víz minimum 3 bár nyomású, de akár 6-8 bár is lehet, nagyobb nyomáson pedig mindenféle gázból jóval több van benne oldott állapotban.
A csapból való kiengedés után esik le a nyomás, és távoznak a gázok. (keszon betegség)
Ez pedig simán magyarázza a jelenséget.
Levinni a pH-t lágy víznél már egyszerű, valami sav kell. Ha átlátszó vizet akarsz, akkor pontosan mért sósav oldatból kell törzsoldatot csinálni, és leszívott (mért mennyiségű) akváriumvízben kikísérletezni egy megfelelő mennyiséget.
Tehát ne teszkós sósav legyen, amire az van írva, hogy 5-10 % erősségű, mert baromira nem mindegy, hogy mennyi.
Hanem vagy 10 vagy 20% -os legyen és tegyél mondjuk 1 decit 1 liter RO vízbe.
Ez az az oldat, amivel utána dolgozni fogsz.
Tehát ebből a híg oldatból kell tenni mondjuk 5 liter leszívott akváriumvízbe valamennyit, és aztán méregetni.
És így beállítani egy viszonylagosan stabil értéket.
Feljegyezve, pontosan mennyi oldat van benne.
Utána ezt az arányt kell beállítani az akváriumban, de több nap alatt, lassan elérve ezt.
Ha megvan, utána ismét méregetések következnek, mert a leszívott tesztelős akváriumvíz nem úgy viselkedik, mint az akváriumban légvő víz, ott a növények is termelnek co2-t, stb, szóval irányadónak jó külön tesztelni, de utána valós akváriumi körülmények közt kell finomra hangolni, és beállítani stabilra.
Ja, nagyon remélem nem RO vizet használsz az akváriumba, ha igen, azonnal kezd el keverni csapvízzel!
Legalább 10 nk-ra fel kell vinni az összkeménységet!!!!!
Savasítani csakis utána lehet!!!!!
Ha nem számít, hogy egy erősebb tea színű a víz, akkor használhatsz természetesebb eredetű savakat is, pl átszűrheted a vizet tőzegen, vagy telerakhatod az akváriumot égertobozzal, tebanglevéllel, stb.
Tehát az 1 napos feltételezhetően 0 kH-s RO víznek uannyi a pH-ja, mint egy 7 kH-s víznek, utóbbiban lúgosságot generáló bikarbonátok sorakoznak, előbbiben nem, mégis – ha rövid ideig is – egyezően lúgos lenne a kémhatásuk? Ha így lenne, a kis mennyiségű, pangó, pusztán a levegővel érintkező, pH-instabil víz miért nem áll vissza a reális 7 alatti értékre, akadályozza bármi ebben? Alapból a pH-t a szénsav-bikarbonát puffer rendszer állítaná be, az egy napos állott RO-ban karbonát nem lelhető fel, ellenben szénsav már igen („Levinni a pH-t lágy víznél már egyszerű, valami sav kell”), az egyensúlyi co2-nek hála.
De a lényeg nem is ez, hanem: én nem bátorítanám a kérdezőt a pH módosítására pusztán ez alapján. Szimplán mérje föl, hogy mekkora kH lenne az élővilág számára optimális, a különböző kH (nem GH!) értékű vizeket pontosan be kell mérni, majd a mérések alapján keverni a lágyabb és a keményebb vizet (ezzel a visszasózás meg a pH-beállítás is letudva). A cseppentős GH-jából vajh mennyi a kH (ha karbonát is van közte akkor reális egy enyhe eltolódás a lúgos tartományba)? Konkrét célja legyen a pH piszkálásának (növényezés, halszaporítás), ellenkezőleg értelmetlen bíbelődés.
" 1 napos feltételezhetően 0 kH-s RO víznek uannyi a pH-ja, mint egy 7 kH-s víznek, utóbbiban lúgosságot generáló bikarbonátok sorakoznak, előbbiben nem, mégis – ha rövid ideig is – egyezően lúgos lenne a kémhatásuk?
Simán lehet ilyen.
" Ha így lenne, a kis mennyiségű, pangó, pusztán a levegővel érintkező, pH-instabil víz miért nem áll vissza a reális 7 alatti értékre, akadályozza bármi ebben? Alapból a pH-t a szénsav-bikarbonát puffer rendszer állítaná be, az egy napos állott RO-ban karbonát nem lelhető fel, ellenben szénsav már igen "
Még mindig nem "már" van benne szénsav, hanem "még" van benne szénsav.
"nem bátorítanám a kérdezőt a pH módosítására "
Én se bátorítottam, ezért írtam le ötezer ! jellel, hogy először a keménységet állítsa be.
Tény, hogy értelmetlen bíbelődés, csak éppen ez volt a kérdés, hogy hogy lehetne levinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!