Hogyan van ez a desztilalt vizes lagyitassal?
Úgy képzeld el, hogy elpárolog valamennyi víz (legyen mondjuk 100 literes aki esetén heti 0,5l víz), de a vízben lévő oldott ásványi anyagok az akváriumban maradnak. (Pont, mint amikor vizet forralsz, és a Lábos alján marad a vizkö, vagyis az oldott ásványi anyagok.)
Annak érdekében hogy ne legyen mindig keményebb és keményebb az akváriumban a víz, az elpárolgott vizet érdemes desztilláltal pótolni.
Ami a víz párolgását követő visszamaradtakból lényeges, azok a kalcium- és magnézium sók (lásd vízkő), ezek felelnek a víz változó keménység értékéért, közvetve a víz pH-ért. Minél keményebb (kH) vízzel pótolod a párolgást, annál inkább lúgosodik is a vized, átlag trópusi édesvízi akváriumban ez kedvezőtlen folyamat. Nyilván annál rosszabb minél keményebb már eleve a csapvíz.
„ha lelagyitom a csapvizet desztilalttal” Nem kell lelágyítani, arányaiban kis mennyiségről lévén szó, nem okoz vízérték megingást ha a desztillált/ioncserélt vizet önmagában az akiba öntöd, ezek mindegyike nullás keménységű. Látod, hogy párolog, öntesz bele ionvizet, ennyi. Az ioncserélt víz az, ami a kettő közül szélesebb körben elérhető és olcsóbb is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!