Mit kellene tennem köbméteres akvárium esetén?
Már ötéves koromban volt akváriumom és komoly akvarista múltra tettem szert.
Ez időnként megszakadt, mert jó pár évet töltöttem külföldön, közben a felszerelésemet a beleegyezésemmel széthordták a rokonaim, a hangszereimmel együtt, mert huzamosabb ideig a lakásom ki volt adva, most semmim sincs.
Időközben nyugdíjba mentem és mivel pesti lakásom egy vidékire tervezem cserélni, anyagi lehetőségeim is lesznek a vágyaim megvalósítására. Több házat néztem már, amiknek az ornamentikája is tetszetős, bagóért vannak kis faluban szép téglaházak és van egy, amely nagyon mozgatja a fantáziám. Egy nagy szoba mögött van egy mosókonyhának használt kis helység vízzel, padlós lefolyóval, kövezett burkolattal, ami nekem nem kellene, hiszen elég nagy a fürdőszoba, ahol elfér a mosó, szárítógép, így azt tarthatnám akvarista helységnek és a falat részben kiütve tehetnék oda egy 2m*1m*0,5m méretű akváriumot, csak nem tudom, milyen módon lehetne ekkorát biztonságosan csináltatni, továbbá, hogy elbírná e a fal, vagy az alapot nem kellene e megerősíteni alatta.
AZ is érdekel, nagy mennyiségű lágy vizet hogyan tudnék készíteni, ioncserélő műgyantás módszerről hallottam már, de nem tudom, honnan lehetne beszerezni.
Legszívesebben pontylazac rajokat tartanék benne, az átlátást diarámával meglehetne akadályozni, a kis helységben tarthatnék mindenféle medencét, szűrőt, felszerelést és a nagy akvárium lehetne a ház legfőbb ékessége, de ekkora méretekben még sohasem gondolkodtam, tanácsokat adhatnátok, vagy elérhetőséget, ahonnan ismereteket szerezhetek, vagy a különféle problémákra is felhívhatjátok a figyelmem, mert sejtem, hogy vannak, de nagyon bevette magát a fejembe egy hatalmas medence látványa.
Azt, hogy „elbírná e a fal, vagy az alapot nem kellene e megerősíteni alatta” szakember tudja megmondani (statikus/építész). Másrészt nem tudom, hogy mennyire eldugott pontja ez a háznak, de egy ekkora medence a velejáró irdatlan költségekkel csak akkor érné meg, ha a figyelem középpontjában van, akár körül is járható…szerintem legalábbis.
Amúgy – ha az alap engedi – egy erős profilszerkezetre kéne helyezni, mind a profil mind az üveg esetében fel kell mérni, hol fér be hol mozgatható, ekkora üveget szoktak a helyszínen ragasztgatni.
Akvarista csoportokban a face-n vannak hasonló területre szakosodott üvegmesterek, a visszajelzéseket a csoportban láthatod (nem te lennél az első köbméteres;), ez a méret még nem is számít nagynak náluk, elérhetők a csoportban maguk is, kérdezhetsz tőlük.
A lágy vízhez magas gpd értékkel bíró RO szűrőt néznék, de nyilván nem heti cserékben kéne gondolkodni…
Vízcserék tényleg nehezen oldhatók meg, én valamilyen túlfolyós automata rendszerben gondolkoznék. Ennél folyamatosan folyna a (szénnel szűrt)csapvíz és az RO szűrőből a 0 nk-s lágyvíz keveréke. Lassan de folyamatosan, mivel az RO szűrők egyszerre kevés lágy vizet állítanak elő.
Ha szűrőakváriummal akarod szűrni, akkor annak az oldalát meg kell fúrni olyan magasan amilyen magasan a vízszintet akarod Ha zárt rendszerű külsővel fogod szűrni, akkor a fő akváriumot kell megfúrni vízszint magasságban. Ide kell elvezető cső ami elvezeti a vizet, ennyinél már kert öntözésére is érdemes lehet gyűjteni hordókba.
Még egy tipp, ha a magasságra írtad az 1 métert, akkor csökkentsd, mert nagyon nehéz lesz benne tevékenykedni, meg nem lehet rendesen levilágítani az aljára.
A fűtés is egy külön történet, arra nincs ötletem.
Igen, megmértem a kezem a hónaljamtól a mutatóujjamig 71 cm, bár 190 magas vagyok, nem gondoltam volna, így hát csökkenteni fogom a magasságot, talán a medence hosszát is valamennyire, hogy arányos legyen.
Köszönöm a tanácsokat, az RO szűrőt már tanulmányoztam, mert hallani ugyan hallottam róla, de mostanában nem foglalkoztam akvarisztikával, így nem is tudtam pontosan miről van szó, de már kezdek képben lenni.
Akváriumom már volt jó néhány, de a legnagyobb is csak 300 l körül járt, így ha csak a duplája lesz is, akkor is új területen járok, szóval megköszönök minden tanácsot, előre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!