Segítség! Gh/kh ammonia -valami nem stimmel. Extra magas gh ellen mit lehet tenni? Miért lett ennyire magas.
Van egy api gh/kh folyadékos tesztem.
Csepegtetős. 3 csepp 53 ppm, 6 107ppm, 10 179 ppm , 12 214 ppm.
Kh-ból 6 csepp kellett. Gh- ból 30+-4.
Szűrt vizet használok(1-2csepp gh-kh) amihez 1.5 liter csapvizet szoktam adni.
Van benn egy jópár apró tornyos csiga meg 3 nyúlcsiga.Eddig jó volt.
Ammonia magasabb mint aminek kellene lennie. A halakra gyors kopoltyú mozgás jellemző.Házilag raktam bele co2-t(élesztős, 8 liter űrtartam) a levegőztetést visszavettem kb 2 hete, sok növény van benne, ritkítani kell (apogeton ) töbségében. Halak 5 csíkos harcs 3-4 cm, 5-6 guppi plusz pár kicsi. 2 algaevő, csigák, 1 fekete tetra 120l.
Vízcsere lesz ímmár másodszórra 12l/ csere.
A teszteket csere után csináltam.
Nyaralás előtt is volt benne hosszú alga de nem túl sok most nyaralás után sokkal több van.
Tavi etetőkockát dobtam be nekik nyaralás előtt.
Kössz a válaszokat !
Az én tippem: ha a KH keménység alacsony és a GH-nő akkor valamilyen sav van a vízben, ami co2-t szabadított fel a karbonátokból.
Mivel co2-adagolás is van, a nitrifikáció leállt oxigén hiányában, a folyamat visszafordult. Én sürgősen ph-t mérnék és keresném a savasodás okát.
Co2 kb 10 mg/l. Ph 6.5 vagy inkább 6 és 6.5 közt.
A tavi kockára gyanakszom, már kiszedtem, első vízcsere után.
Valami egyébb ötlet?
Nem biztos, hogy alapvetően van így értelme beszélgetni erről, valószínűleg úgy szar a teszt ahogy van, ilyen adatok nem léteznek egymás mellett.
A ph az kínai tesztcsíkos a többi apis.
Tudóm hogy nem profi szet, de nagyjából szérintem pontosnak kellene lenni.
Ellentmondásokat látok a leírtakban. Kontrolltesztet javaslok az eredményekre, mind a pH-ra, kH-ra, GH-ra vonatkozólag. A szapora légzést okozhatná a túlzásba vitt gáz, de 10 mg/l nem számít annak (ha reális). 6.5-s pH-t készakarva sem könnyű előállítani, pusztán kH-n keresztül pedig lehetetlen, egy magasabb co2 értékkel összefüggésben lehetne, de az meg ugye nincs (tesztcsíkok szoktak hazudozni). Apropó mikor mérted a ph-t és mikor a co2-t, reggel/este? Mennyit megy és mióta a co2?
Amit sanszosabbnak látok az valóban a kaja bomlása. Adja magát a kérdés, meddig volt magára hagyva az aki? Meddig bomlott benn a kocka? Mi volt a co2-vel/levegőztetéssel ezen idő alatt, milyen (volt) a hőfok ebben a melegben? Ha erősen lágy a víz akkor az no2 a nagyobb kockázat a bomlás következtében.
„3 csepp 53 ppm, 6 107ppm, 10 179 ppm , 12 214 ppm.” ez mi?
„Ammonia magasabb mint aminek kellene lennie.” Mivel mérted és mennyi az a magas?
"Szűrt vizet használok(1-2csepp gh-kh) amihez 1.5 liter csapvizet szoktam adni."
Végül is milyen a cserevíz GH értéke?
„Vízcsere lesz ímmár másodszórra 12l/ csere.” Mihez képest másodszorra? Miért csak 12l ha magas ammóniát mértél (még mindig)?
"Szűrt vizet használok(1-2csepp gh-kh) amihez 1.5 liter csapvizet szoktam adni."
Ezt se értem, milyen szűrt víz, Ozmó?
Mert ha annyira lágy a szűrt víz, (1-2 csepp gh-kh) akkor valószínűleg ozmó. membrános, fordított ozmózissal szűrt.
Esetleg ioncserélő műgyantán van keresztülszűrve.
Na most ehhez teszel 1,5 liter csapvizet. De mennyihez?????!!!!!
Összesen lesz 12 liter? Mert ha 10,5 liter majdnem 0 nk-s vízhez raksz másfél liternyi (tehát nagyjából tized mennyiségű) kemény csapvizet, akármilyen kemény is az a víz, a végeredmény még mindig nagyon lágy lesz!
Az ammóniát se értem. Hacsak nem locsolod direktbe hipóval a szűrők szivacsát, ilyen terhelést 2 ilyen szűrőnek simán el kell vinnie! Ha igaz az ammónia érték, ott valami probléma van a szűréssel.
Jó, nem nagy az a külső szűrő, de az aksi se nagy, ha csak 1 liter jó minőségű szűrőanyagod van, annak már elégnek kéne lenni. (hacsak nem etetsz túl valami brutális módon)
Ami kinyírhatja (vagy legalábbis elégtelenné teheti) a szűrést, az a nagyon savas környezet.
A #4-es válaszomból kiderül, hogy ezek az értékek, amiket megadtál, lehetetlenek.
Vagy pH nem annyi, vagy a keménység, vagy CO2, de leginkább a 3-ból 2 hülyeség. És nem is kicsit, hanem nagyon.
Induljunk ki az ammóniából, és az amúgy is gyanús értékű keménységből, ami nem lehet annyi, ha 90 %-ban lágy vizet használsz.
Ha hülyeség a keménység, és valójában lágy a vized, az lehet némileg savas.
Ha egy ilyen lágy vizet (aminek lehet alig van keménysége) megtámogatsz CO2-vel, (ami ugye prolisan szólva szén"sav"!)
az még lejjebb viszi a pH-t.
Így már talán elképzelhető a 6-6,5-ös pH, ami eléggé savas, (ráadásul ilyen lágy vízben, és ennyi növény mellett veszélyesen instabil is!!!)
és ami talán indokolttá teheti a magas ammóniát, mert ez a kémhatás megtizedeli a szűrőbaktériumokat.
Viszont ilyen kémhatás mellett, amit részben az adagolt CO2 is okoz, elképzelhetetlen a magas keménység is, meg a 10-es CO2 is.
Ehhez baromi lágy víz kell, és 20 körüli CO2.
Vagy esetleg ha tényleg annyira lágy a víz, hogy kb kimutathatatlan a keménység, akkor reális lehet 10-es oc2 mellett, ez a pH, de ilyen vízértékeket nem igazán bírnának ki a halak, meg a növények nappali és éjszakai oc2 felvétele és leadása annyira ingadozóvá tenné a vizet, hogy abba pusztulnának bele a halak.
Úgyhogy első körben szerintem a keménységet kell pontosabban meghatározni. Az akváriumét is, meg a cserevizet is. (a 2-nek ugyanannyinak kell lenni) és innen menni tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!