Garnélás akvárium?
Sziasztok! Felmerült bennem egy pár kérdés a garnélák tartásával kapcsolatban. Mivel teljesen kezdő vagyok, ez lesz az első akváriumom szeretnék kérdéseket feltenni. Utána olvasgattam az interneten, de ott sok mindenre nem kaptam választ.
Tehát, Honnan tudom a garnélákat beszerezni? vagy bármilyen kisállat kereskedésben megtalálhatóak?
Milyen víz kell nekik? Olvastam, hogy 7ph érték körüli és 24-28 fokos víz az ideális nekik.(Fajtól változó) Honnan tudom, hogy a víz 7-es ph értékű? A sima csapvíz jó nekik?
Szeretném az akváriumot díszíteni is. Fadarabokkal,Élő növényekkel amiknek nincs nagy igényük. Keresgéltem a neten és találtam egy Nano akvárium szettet: [link]
Természetesen szeretném őket szaporítani is. Ez az akvárium szett jó nekik? Vagy tudtok ajánlani jobbat.(60000 forint felé nem szeretnék menni.) Olyat is olvastam, hogy amikor beleteszed az aljzatot, a fadarabokat,köveket,növényeket és felengeded vízzel akkor utána 3-4 hétig nem szabad beletenni a garnélákat. Lehet teljesen idiótának nézek most ki,de fogalmam sincs az akvarisztikáról. Remélem érthető voltam. :) Előre is köszönöm a válaszokat.
Szia
Garnélákat akvarisztikakban vásárolhatsz, vagy interneten is kereshetsz, magánszemélyektöl.
Az, hogy milyen víz kell nekik, az fajtafüggö.
Ajánlom a Neocaridina garnélákat, nagyon sokféle színben kaphatóak, könnyű öket tartani, tökeletesen megélnek csapvízben.
Kis ismertető : [link]
Egyébkent a ph értéket( és egyéb vizparametereket különböző tesztekkel merhetsz).
Ez a 30literes nano szett megfelelő, de halak tartását már nem ajánlom. Illetve ár érték arányban jobbat is össze tudsz állítani...
És igen, az akváriumot be kell rendezi, hogy halakon/garnélákon/csigakon kívül minden benne legyen, és legalább 3 hétig járatni kell (ejjel-nappal mennie kell a szürönek). Ez idő alatt mesterségesen kell imitalni a későbbi elölenyek szennyezéset, étel bedzoradaval. Így elszaporodnak a lebontobakteriumok.
"Lennének még kérdéseim.Hogyan tudnám a nitrit/nitrát szintet alacsonyan tartani? "
heti részleges vízcserékkel(15-20%), dús gyorsan növő növényzettel(nyilván fény kell nekik, tökéletes pl a tüskéshínár és a vallisneria spiralis/gigantea)
A Nitritet (no2) a lebontobaktériumok (3 hetes bejárati idő alatt elszaporodnak) nitráttá (No3) bontja. Ezt -részben- a növények felhasználják, részben pedig a heti (kezdetben legyen inkább heti 2) vizcsere alkalmával kerül ki a vízből.
Talajnak előnyös a sötét -így szép színűek maradnak a garnélák, illetve így kevesebb stressz éri őket. Lehetőleg legyen lekerekített, 0,3-0,7 cm-es szemcseméretű.
Elfelejtettem írni, hogy lehet kapni No2 illetve No3 teszteket, melyek kimutatják, mekkora mértékben foldulnak ezek a vegyületek elő az akvárium vizében. A kezdeti időben nagyon hasznos, bajmegelőző szerepük lehet.
Lehetőleg kerüld a tesztcsíkokat, ezek nem olyan pontosak, válassz inkább csepp-tesztet. (:
52790? ne vedd meg! A dennerle nevet és dizájnt kell(ene) megfizetned. Egy üveges néhány ezerből összeragasztgatja neked a kockát, kb 15ből kijön a fényforrás meg a szűrő, meg 5ből a talaj. Durván 40% megtakarítás a fentihez képest.
Üvegre példa, ez 20as, de a 30as se sokkal magasabb anyagköltség:
Amíg nem lesz kellő fogalmad, ne állj neki beruházni, sokan megbánták már. Éppen ezért némi hasznos anyag, hátha még nem volt meg:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!