Milyen halat tehetek az akváriumomba? - hím Betty, vörös neonhalak és Rex cherryk mellé
Van egy decemberben elindított, 120 literes akváriumomba és ha lehet, szeretném további hallal bővíteni.
Paraméterek:
Méret: br. 120 l/ nettó 95l
Hőmérséklet: 24,5-26 °C
Aljzat: 2-4 mm zúzott bazalt
Szűrés: 2 db Aquel ASAP 500 l/óra belső szűrő
Vízcsere: 2 hetente 20 liter (a teszt szerint a nátrium ill. Nitrát szint is 0mg/l)
Etetés: heti 3x fagyi tubifex, heti 2x tetra Betta, heti 1x olcsóbb tetra táp, heti 1 semmi + garnelak kapnak 1-2 hetente főtt zöldséget...
Világítás: napi 12 óra
Növényzet: hála a vízi petrezselyemnek és az atokhinarnak a rendszeres metszés ellenére is igen dús, össz. 7 féle növény van betelepített
A 10 db vörös neonhalak, 1 db hím bettához, 8-9 tér cherry garnelahoz keresek passzoló halat.
Legjobban egy talajlakó/ alga/ növényevo halat szeretnék. Olyat mint pl. Az anci, csak nem szeretném hogy pár év múlva kinője az akváriumot.
Előre is köszönöm segítségeteket.
Uuh csak utólag láttam hogy a telefon itt-ott belejavitott a kérdésbe.. elnézést emiatt. A kérdésben szereplő
Betty= Betta
Rex Cherry = Red Cherry
A leírásban szereplő toldalékokat most nem javitanám ki..
A harcsafélék és a bazalt nem szoktak jóban lenni, az éles zúzalék felsérti a finom bajuszszálakat, ami viszont egy harcsa legféltettebb érzékszerve. Az ancistrus fajok nem rendelkeznek a klasszikus bajuszpárokkal, ellenben a talajon krasszálva pont a sérülékeny hasi részük, ráspolyszájuk van kitéve a bazalttal való találkozásnak. Ergo én nem javaslom.
Növényevők még az elevenszülők is, közülük a molly bírná a betta hőfokát hosszabb távon, a farokúszójuk sem jelentene konkurenciát a betta harcos jellemének, szeretik a sűrű bozótot, viszont szaporák. Nagyon. A Hemigrammus bleheri min 10 egyedes rajhal, a neonokkal jól mutat és jól meg is van, 25-26 fokon tartható, ezzel kimaxolnád az aki kapacitását, viszont nagyobb növénytömeg és – ha 15-20 fölé megy a nitrát – sűrűbb vízcsere megoldja az extra nitrogén eltüntetését. Hozzá kell tenni, hogy mind a neon mind a bleheri a közepes keménységig (tehát nem igazán csapvizesek) toleráns, és a bettának is kéne az a stabil 26 fok.
Köszönöm a válaszokat!
Szapora halakat nem szeretnék, mert a szaporulatot nem tudnám senkinek sem odaadni így a végén újabb akit kéne vennem amit a férjem nem díjazna. :D
A Hemigrammus bleheri igen szép hal, de egy 10 fős csoporttal nekem már tùltelepítettnek tűnne ez a 120 l.. :(
Azt hiszem, veszek meg 3-4 neonhalat a többihez...
Nàlunk a csapvíz nem olyan nagyon kemény, a JBL tesztcsik szerint az osszkemenység > 7°d, a KH pedig 6 és 10 °d között van az aktívan a csapvíz és vizcserêk utàn. Az első hónapban magas volt mind a kettő érték, ekkor fele arányban felforralt vizet és fele esővizet hasznaltam.
Azt olvastam, hogy akkor kell még ennél is lágyabb vizet használni a neonoknal, hogyha szaporítani szeretném őket.
A bettával kapcsolatban pedig azt olvastam több helyen is, hogy kicsivel hidegebb vízben (24-25°C) tovább- akár egy évvel is - él. Ez mégsem így lenne?
Ismét köszönöm válaszod!
Eleinte éppen az állandó értékek fenntartása érdekében kevertem a vízhez esővizet is. Valamiből (talán éppen a bazaltból) kioldodhatott valami, ami kemenyitette a vizet. Ekkor még mondjuk csak csigák éltek a vízben..
Tanacsodat megfogadva akkor inkább melegebbre állítom a fűtőt és kicsivel lagyitgatom a vizet is.
Köszönök mindent! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!