Sügereknél mennyi "kergetés". Harc fér bele? Mikor kell már közbelépni?
Figyelt kérdés
Ha kinézett egyet és azt folyton hajtja, viszont nem csipkedi, az még belefér? Enni is hagyja. Viszont az üldözött elbújik a csövek mögött naphoszat. lehet leszáll róla? Vagy agyonstresszeli? Rendezzem át az aksit?2018. márc. 17. 21:12
1/8 Salx Narval válasza:
Egy kicsit többet is írhatnál, milyenek, hányan vannak, mekkora helyen és milyen a környezetük. Általában ennyi harc vagy udvarlás okozta stressz nem szokott maradandó károsodást okozni afrikai sügéreknél de ha rendszeressé vagy durvává válik és nincs bújó akkor ki is nyírhatja a gyengét, akár az erősebb hal, akár a stressz. Tehát a megoldás, bújóhelyek kialakítása vagy az egyedszám növelése, (hogy ne csak az az 1-2 hal legyen célkeresztben) esetleg mindkettő. Az a gond, hogy az enyémeket már kiismertem, látom ha baj van, vagy csak civakodnak, de így látatlanban nehéz megítélni, hogy nálad mi a helyzet.
2/8 anonim válasza:
nalam kb ua ez volt aranygurámikkal, nosteny 2 het alatt.., bar az gurami
3/8 A kérdező kommentje:
450 l-ben van 10 db kifejlett állat, malawi mbuna sügerek úgy hiszem, labidochromis változatok és két peseudotropheus. 3-5 évesek, kivéve amit mst kipécéztek mert ő már tíz éves lesz, a másik, aki üldözi meg 8, szóval a két legöregebb, ráadásul nőstények. Bújó van elég sztem. Már elő se jön az esőztető meg a szűrő csövei között van függőlegesen pedig van "saját" sziklája. Azért enni még előjön, olyankor nem üldözik egymást.
2018. márc. 18. 11:21
4/8 Salx Narval válasza:
Dobj a vízre egy kis tüskéshínárt az jól takar nem veszi egyből észre a kiszemelt áldozatot, mást nem igazán tehetsz. Nálam is van 2 ilyen hal és nálam is a két legöregebb( 8-évesek) csinálja a fesztivált, csak a kekeckedő minden más halat is meg-meg kerget ezért a másik öregnek is van ideje a nála gyengébbeket kergetni.:D Ha balhé van a hínár jó rejtek pláne ha nem érzi biztonságosnak a barlangját. Az enyémek valahogy tiszteletben tartják egymás megszokott helyét és oda már nem követik egymást. Az enyémeknél is pont most ért véget a napi kergetőzés, "eddig ölték egymást" most mint a jó testvérek szépen pihiznek egymás mellett. Ezek ilyenek de azért én is próbálok vigyázni nehogy valamelyiket nagyon gyötörjék.
5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm. holnap veszek hínárt. Valahol olvastam, hogy amíg enni hagyják egymást, addig nincs nagy gond, de azért szeretném megelőzni a bajt. Nálad is a legöregebbek hajtják egymást - lehet, hogy érzik, hogy valamelyikük soros az elpusztulásban, és szeretnék a dolgot mihamarabb eldönteni a maguk javára...? ezekről már ezt is el tudom képzelni, igaz nem vagyok etológus.
2018. márc. 18. 14:05
6/8 Salx Narval válasza:
Öregnek öreg mindkettő de remek kondiban vannak, ők a legerősebb halaim. Ivadék koruktól együtt vannak és már akkor is bunyóztak, az egyik rot-rot hím, a másik nyasszai zebra, ő a főnök és a bunyók, kergetőzések kezdeményezője is. Egyenlőre megingathatatlan a hatalma és a csapatában nincs másik hím, a nőstényi pedig békések. A harmadik öreg hím egy aranysügér de ő nem veszi fel a kesztyűt csak a saját háremét igazgatja de azt sem durván. Hát, nem tudom szerintem egyenlőre minden öregebb halam életerős még, a gyengeség jeleit nem látom rajtuk és még mindegyik nemzőképes. Érdekes, hogy nálad a nőstények bunyóznak, az enyémek értem alatta az összeset, békésen együtt élnek. Van még 2 pár tűz sügér és vérvörös tarka sügérem, ők négyen szintén jól elvannak, csak a saját helyüket védik de mint írtam területi viták nem igen vannak. A legöregebb halam egy "100-éves anci",ő már akkor is öreg volt amikor ezeket vettem, fogalmam sincs mennyi idős lehet 2000 ben amikor a lányom született már rég megvolt, pár generáció már kihalt mellette.:D
7/8 A kérdező kommentje:
Szép aksid lehet, a halak alapján.
Az ancik ilyen sokáig élnek? nekem is van tíz éves, de ezt nem gondoltam volna. És még mondja valaki, hogy a halak nem családtagok:)
2018. márc. 19. 19:49
8/8 Salx Narval válasza:
Ennyire hosszú életű nekem sem volt még, az előzőek 8-10 évig élhettek kb. Volt egy pár öreg márványsügérem ők valóban házi kedvencek voltak és nem díszhalként kezeltük őket. Vitorlásokkal volt még hasonló kötődésem, bár én mindig mindegyik halamat szerettem de ezeket különösen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!