Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Növény feketedése?

Skid05 kérdése:

Növény feketedése?

Figyelt kérdés
Sallangos vízipáfrány, egészen a metszésig úgy nőtt, hogy arra példát nem láttam korábban vízinövénytől. A visszametszésem viszont esélyes, hogy helytelen volt, a növény elkezdett barnulni, majd feketedni és számolatlanul hozza az apró sarjakat. Megállítható? Vélemény/tapasztalat a páfránnyal?
2018. márc. 6. 18:54
 1/4 Platypus ***** válasza:
Hogyan metszettél? Leveleket rövidebbre, vagy gyöktörzsdarabokat vágtál el?
2018. márc. 6. 21:18
 2/4 A kérdező kommentje:

Sajnos fazonra nyírtam, megkurtítva a leveleket.

Erős a gyanúm, tőből kellett volna.

Utána csinálhattam vele bármit, közvetlenül a pilács alá pakoltam a sarjakat, egy adott méret elérése után elkezdtek feketedni és stagnálni.

Kötözve is hagytam néhányat, ahogy eredetileg voltak, de az anyanövény a folyamatos sarjadzás mellett gyorsan feketedett.

Raktam néhány alá táptalajt, még ezek bírták a legtovább, de a legtöbbön tisztes gyökérzet mellett is már eleve úgy hajtottak ki a levelek, hogy egy részük fekete volt.

A metszés rossz volt nem kérdés, de az azt követő drasztikus feketedés az talányos, legalábbis nekem.

2018. márc. 6. 22:06
 3/4 Salx Narval ***** válasza:
Az intenzív sarjadzás a növény védekező mechanizmusa a túlélés érdekében, nagyon megnyírhattad. Szerintem próbálkozz folyékony mikró táppal is lehet, hogy hiányt szenved valamiből mert most a sarjak a leveleiken keresztül jutnak csak hozzá a tápanyagokhoz. Én a sarjakat egyenlőre hagynám lebegni de valahogy úgy kellene elhelyezni, hogy ne az áramlás útjában legyenek, magát az anyanövényt is áramlásmentes helyre kellene tenni. Hasonlóan a májmohához az intenzív áramlás megölheti ezt a növényt is. Leültetés nélkül szoktam tartani úgy, hogy jávai mohába bugyolálom, vagy gyökerekhez kötözöm a védettebb sarkokban vagy csak simán hagyom lebegni szintén védett helyen, nem szeretik, ha az egész gyökérzet a talaj alatt van. A lebegő növény ha elszaporodik és összefonódtak a levélkék akkor az esőztető keltette hullámzást már elviselik de ehhez levélszőnyeget kell képeznie. Igazából a tápanyagdús pangó vizeket kedveli és nem szereti a túl meleg vizet sem. Többet nem nagyon tudok mondani róla, nálam is volt, hogy elpusztult, máskor meg ritkítani kellett ugyanott, ugyanolyan körülmények között.:D
2018. márc. 7. 05:07
 4/4 A kérdező kommentje:
Eredendően fára volt kötve, de a metszés után elaprózta önmagát, az anyanövény és a sarjak is feketedni kezdtek és nem fejlődtek. Az úszó sarjak egy rakat hólyagos vízikehellyel voltak levédve, de az apró pár centis sarjak is sarjadzani kezdtek, párhuzamosan feketedve. A feketedett levelek időszakosan leváltak és maszatolták a vizet. Természetesen mindezt folyamatos mikrotápozás mellett, talán a foszfor volt kevés. Köszönöm a tapasztalatot.
2018. márc. 7. 21:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!