Akváriumi növények?
Az aljzat elég durva, ami eléggé leszűkíti a választékot mindenképpen valami brutál strapabíró kell, vagy olyan amit nem kell elültetni, csak rákötözöd valamire (pl anubias) vagy csak bele kell dobálni, mint a gömbmohát.
De alapvetően ez a fényerőtől függ, ott van nagy szórás, bármilyen strapabíró is, ha pl gyenge a világítás, nem tehetsz közepes, meg erős fényt igénylőket...
Erről meg semmit nem írtál, szóval konkrétabban ezt nem lehet így megválaszolni.
(A fent említett 2 növény egyébként árnyéktűrő, mindkettő megél kevés fény mellett is)
...
A könnyű szaporítás gyors növekedést feltételez, ahhoz viszont 99%-ban sok fény kell.
Ha nincs sok fény, árnyéktűrő növények jöhetnek szóba, viszont miután ez a 2 dolog erősen összefügg, hiszen a fény függvényében tudnak tápanyagot felvenni, az árnyéktűrők 99%-ban baromi lassan nőnek, következésképpen, baromi lassan szaporodnak.
És pont azért, mert fajtájukból eredően is lassan nőnek, és macerás őket szaporítani, ezek inkább a drágábbak közé szoktak tartozni.
A maradék 1% , mondjuk ilyen békalencse, meg átokhínár, szóval van 1-2 kivétel, bár utóbbi pl elég törékeny, szerintem ez az aljzat alkalmatlan a tartására.
Köszönöm a válaszokat!
Led világítás van benne 6500K 10W-os, úgy tudom,hogy a lednek jobb a hatásfoka a fénycsőnél, így ez elég fényt biztosítana neki?
Valóban, a LEDek fényhasznosítása magasabb a fénycsövekénél, de led és led között is jelentős különbségek mutatkoznak. Ezen eltérések miatt ledek esetében a lumen (fényáram) lehet támpont, ez ugyanis az ami valóban fényként realizálódik az adott teljesítményből, és a növények számára többnyire még ez sem feltétlenül jelent megfelelő színtartományú hasznos fényt.
Ezen fehérként eladott ledek gyakran mindössze szennyezett kék ledek, tehát a spektrumuk sem a legoptimálisabb, ilyen kis akvához a kompakt ideálisabb szerintem, hacsak a házi barkács-led nem jön szóba. A tapasztalat az, hogy a kevésbé nívós gyártók ledjei a 60-80 lumen/watt tartományban mozognak, 10w esetén optimistán számolva ez egy anubiashoz és néhány mohafajhoz elég lehet és nekik talaj sem kell, cserébe lassan nőnek és a bio egyensúlyt is alig befolyásolják.
Köszönöm a részletes válaszokat!
Megnéztem, 700 Lumen a lámpám fényárama.
Azt nyilván nem tudom, hogy mennyire "tiszta" a fénye, ez egy házi barkács kettő darab 12v-os 5w-os led panel és egy tápegység.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!