Egy 25 l-es akváriumot milyen időközönként kell tisztitani?
Ugyanúgy mint bármilyen más akváriumot, a minimum a heti 20-30%-os részleges vízcsere (teljes tilos), de ilyen kicsi nano akváriumban nem könnyű fenntartani a biológiai egyensúlyt, így célszerűbb heti kétszer 15%-os vízcseréket csinálni.
Megkérdezhetem hogy mit szeretnél benne tartani? Az előző kérdésnél se mondtad és ilyen kevés hozzáértéssel gyanús hogy nem halat akarsz-e belerakni.
Olvasgass itt az akvarisztikáról mielőtt belevágsz:
[link] A kezdőknek és az akváriumról füleket m ind olvasd el.
Ebbe az akváriumba? Halat semmiképp, arra törvényi szabályozás van hogy 30 liter alatt tilos gerinces állatot tartani.
Viszont nekem egy ugyanekkora akváriumban vannak garnélák, nekik remek méret, a red cherryket ajánlom mert kezdők is könnyen tartják őket és szaporodnak is.
Egyébként a véleményem hogy kezdőknek az 50-100 literes akvárium az ideális a kezdetekben, hiába tűnik nagy méretnek sokkal kevesebb gond van vele mint egy kicsivel, mert ugye teljesen kitakarítani soha nem kell, mindig csak leszívni a víz egy részét és talaj porszívózni.
Amit linkeltem oldalon ott van egy olyan fül hogy gerinctelenek, ott megtalálod a garnéla igényeit is.
Egy 54 literes se túl nagy akvárium ha elevenen szülőket akarsz szaporítani, arról nem is beszélve hogy igazán csak a guppiknak elég, a plattik már egy kicsit nagyobb helyet igényelnek. Az elevenen szülők nagyon hamar elszaporodnak és nem tudod hova tenni a szaporulatot.
Ha pedig végigolvasod az előbb linkelt oldalon az ajánlott anyagokat akkor látod, hogy az akvárium szinte nem is akvárium élő növények nélkül mert fontos szerepük van a biológiai szűrésben és körforgásban.
Fontos sokat tanulj az akvarisztikáról mielőtt belevágsz, mert kezdőként könnyű elrontani, túllőni a célon és túltelepíteni egy nem túl nagy akváriumot nem megfelelő halakkal.
" És ha mondjuk lesznek kishalak "
Jaj, ne már!!! Ne legyenek már! Nem merüljön már fel opcióként, hogy nulla tudással, nulla felelősséggel, nulla jövőképpel orrba szájba elkezdesz szaporítani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!