Milyen fénycsövet vegyek egy 100l es akváriumba, ha 2db 18w-os fér bele?
Hát ezt rosszul tudod, igaz hogy vannak hasonló kitalációkról szóló promóciós parasztvakítások, de ez így konkrétan nem igaz.
Szerintem tegyél fölé egy sima 3 sávos 6000-6500 K-es napfényes T-8-ast.
A 2 heti takarítás inkább csinál algát, mint egy napfényes cső.
De még egy általad választott 10000 K-es cső is jobban algásít ennél.
E között így nincs összefüggés! A komolyabb akváriumok 99,99%-a sima napfényessel van megvilágítva.
Értem.
És 6500k vagy 8000k daylight lenne a jó? Illetve ezek egy nap hány órát égjenek?
"2 hetente takarítom."
-Túl sok bomlástermék
-Túltelepítés
-Túletetés
-Alkalmatlan szűrés
-Biológiai egyensúly teljes hiánya
-Fényerőhöz (némileg fényminőséghez) alkalmatlan növényzet
-Növényzethez alkalmatlan tápozás
-... stb. Inkább ebbe az irányba indulj el.
De a fényminőségbe nem tartozik bele hogy egy daylight ne lenne jó, tekintve, hogy a legáltalánosabban használt cső, az egyik legjobb választás a probléma mentes akváriumhoz.
Ha már lesz egy 10.000 k-s nem tennék még egy 8000 k-est.
Nem megyek bele nagyon a részletekbe, de a színhőmérséklethez a növényfajták is alkalmazkodtak , igaz, széles határok között, de nagyjából van összefüggés a fényerő meg a színhőmérséklet arányai és felhasználhatósága között, és ilyen fényerőhöz kevésbé illik ilyen magas színhőmérséklet.
A világítás időtartamát szintén nem kell túl komoly határok közé szorítani, 2-szer ekkora fényerő mellett kéne komolyabban venni.
Meglátod, mit kíván a növényzet fejlődése.
Alapból szerintem 9-10 óra mehet, ha kell, emelheted, de 12-nél nincs értelme többnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!