Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Két kérdést tennék fel....

Két kérdést tennék fel. Vissza kell e önteni azt a vizet amiben a szivacsot elmosom, ill mi az a barna lerakódás a szűrőben?

Figyelt kérdés
Sziasztok, nem tudom máshol hogy van, de nekem hetente olyan sok trutyi jön ki a szivacsból. Ha leülepedett, lemerhetem róla a vízet és mehet vissza az akiba vagy inkább öntsem ki? Takarításnál a szűrő legkülönbözőbb részein lehet látni olyan barnás iszapszerűséget a műanyag részeken. Hajlatokban, meg a levehető fej belsejében. Hagyjam, vagy itt is alapos takarítás kell. Válaszokat köszönöm.
2017. okt. 29. 19:07
 1/9 anonim ***** válasza:

Ezt most nem értem. Hetente csinálod gondolom a 30%-os vízcserét. A leszívott használt vízben gondolom kiöblíted a szűrőd szivacsát. Miért kéne visszaönteni? Eszed ágába se jusson. A leszívott víz helyére kell állott vizet önteni, különben semmi értelme nem lenne a vízcserének.

Belső vagy külső szűrőd van? Ez nagyon durva hogy hetente eltömítődik, durván túl lehet telepítve az akvárium. Hány literes, hány, és milyen lakója van?

2017. okt. 29. 19:27
 2/9 Salx Narval ***** válasza:
100%
Ahogy a kolléga írta, a leszívott vizet ki kell önteni vagy locsolóvíznek használható szobanövényekhez. Én attól tartok, hogy csúnyán túletetsz, vagy sok a hal ha hetente tisztítani kell. Talán etetéskor arra az 1-2 percre kapcsold ki a szűrőt mert szerintem a bedobott kaja fele a szűrőbe megy és nem a halaknak. Figyelj az etetésre, csak annyit adj egy-egy alkalommal amit maradék nélkül elfogyasztanak. A szűrőházat is érdemes tisztán tartani kívül és belül, a rotorházat és a forgórészt is. Hetente ajánlott 30% vízcsérét csinálni állott, vagy klórtalanított azonos hőfokú tiszta vízzel. A talajt is fel kell takarítani és "talajporszívóval" átmozgatni a talaj felső rétegét. Az is elképzelhető, hogy nagyobb szűrő kellene de ezt így adatok, ismeretek nélkül nem merem kijelenteni.
2017. okt. 30. 03:40
 3/9 anonim ***** válasza:

Nem kell visszaönteni azt a vizet.

A barna lerakódás egyrészt maga a lebontó baktérium telep, másrészt ezeknek a baciknak az elhalt tömege.

Ezt a szivacsból (ahogy csinálod is) leszívott vízben ki kell nyomkodni, nagyjából öblögetni, hogy a víz át tudja járni.

A szűrő többi részéből, hajlatokból , inkább kell alaposan kimosni, ez a műanyag felület úgyse alkalmas túl sok baci megtelepedésére (úgyhogy életben is maradjanak) viszont az áramlást nagyon le tudja fojtani, úgyhogy attól érdemes megszabadulni.

Azt én is megerősítem ami már elhangzott (bár nem olvastam végig) itt valami más gond is lehet.

A részleges vízcseréket mindenképpen csináld, aksi méretétől függően változhat, de kb heti 30%, állott vízzel.

A másik, hogy túl hamar betömörül a szűrő.

Vagy nagyon régi a szivacs, és nincs tartása (vegyél újat, tedd az áramlásba 1 hétre, aztán cseréld ki.)

vagy egyszerűen túl kicsi a szivacs.

És ahhoz mérten túl vagy a víz terhelése, ezért a lebontó bacik szaporodnának, (mert "van mit enni") csak épp nincs hova, mert "nincs hol lakni".

Egy arányaiban jól belőtt vízterhelés / szűrő kapacitás esetében egy belső szűrőnek lazán el kéne ketyegni 1 hónapig is, anélkül, hogy hozzányúlnál.

2017. okt. 30. 05:02
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. 102 liter,én 90-nel számolok. 16 hal, 4-5 cm, tehát nem nagyok, Smart 600-as szűrővel. A heti vízcsere megvan 10 liter forralt csap, 2 liter forralt eső, és 8 liter egynapos állott vízzel. A gyári szivacs szépen összement, a tartalékból pótoltam, aktív szenet kidobtam 2 hét után, helyére lávakő került. Etetésnél leáll a szűrő, de a harcsák nehezen jutnak kajához, elismerem jószívű vagyok. Na majd szigorítunk. Eddig nem öntöttem vissza a vizet, csak arra voltam kíváncsi van e benne hasznos baci amiért kár lenne. Valahol olvastam hogy a szűrőben lévő vékony baciréteget ne piszkáljuk, ez volt a kérdés alapja. Lehet, rossz info. Én kitakatítom ezután is, de megnyugodtam hogy jól csinálom. Üdv.
2017. okt. 30. 08:45
 5/9 A kérdező kommentje:
Talán még annyit, hogy kéthetente porszívózás, havonta dekoráció karbantartás megvan. Nem sok, inkább szememnek zavaró ami a szűrőházban kialakul. Tervezem még egy akasztós szűrő beüzemelését, ebbe csak valamlyen szűrőanyagot rakok, lassú áramlással. Gondolom ez jó lesz, mert a szűrő közepében található műanyag csőben lévő sztem kevés az anyag. Még akkor is, ha a szén helyére is tettem. Amúgy meg pláne. Köszönöm még1x.
2017. okt. 30. 08:55
 6/9 patterson ***** válasza:
9%
csak annyit etess amennyit ott nyomban megesznek,tehát kis adagokat,hha lehull,nem mennek rá elég,legközelebb eggyel kevsebb adagot adj számold mennyi kell,kicsi a szűrőd,legalább 6-800/l-es kell...6-800 l/óra így jó :)
2017. okt. 30. 12:45
 7/9 anonim ***** válasza:

A lávakővel se igazán vagy sokkal beljebb.

Siporax mini, bio rio, eheim substrat ... ezek érnének valamit, ha lenne nekik elég hely. Ha lesz egy akasztós, akkor mindegy (abba pl tehetsz ilyeneket!!!) de ha mégse lesz akkor a lávakő helyére inkább ilyeneket tegyél.

2017. okt. 30. 17:15
 8/9 A kérdező kommentje:
US-02-es szűrővel szemezgetek, nem húzós az ára, a tartálya jó nagy és csendes. Állítható átfolyás, hogy a bacik ne a Niagarában érezzék magukat. És ez még rásegítene a szűrőre, egyenletesebb lenne az áramlás. Vélemény? Mindent meghallgatok. Jópap.......
2017. okt. 30. 19:02
 9/9 Salx Narval ***** válasza:
Jó ötlet az akasztós szűrő valamilyen jó töltettel, hogy mondjak is valamit ami még nem került szóba és szerintem jó pl a Seachem Matrix, az aktívszén helyett a Seachem Purigen. Egy kis érdekesség a szűrőbacikról és a lassú vízáramlásról. https://www.youtube.com/watch?v=raeCsynFdWM
2017. okt. 30. 23:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!