Két kérdést tennék fel. Vissza kell e önteni azt a vizet amiben a szivacsot elmosom, ill mi az a barna lerakódás a szűrőben?
Ezt most nem értem. Hetente csinálod gondolom a 30%-os vízcserét. A leszívott használt vízben gondolom kiöblíted a szűrőd szivacsát. Miért kéne visszaönteni? Eszed ágába se jusson. A leszívott víz helyére kell állott vizet önteni, különben semmi értelme nem lenne a vízcserének.
Belső vagy külső szűrőd van? Ez nagyon durva hogy hetente eltömítődik, durván túl lehet telepítve az akvárium. Hány literes, hány, és milyen lakója van?
Nem kell visszaönteni azt a vizet.
A barna lerakódás egyrészt maga a lebontó baktérium telep, másrészt ezeknek a baciknak az elhalt tömege.
Ezt a szivacsból (ahogy csinálod is) leszívott vízben ki kell nyomkodni, nagyjából öblögetni, hogy a víz át tudja járni.
A szűrő többi részéből, hajlatokból , inkább kell alaposan kimosni, ez a műanyag felület úgyse alkalmas túl sok baci megtelepedésére (úgyhogy életben is maradjanak) viszont az áramlást nagyon le tudja fojtani, úgyhogy attól érdemes megszabadulni.
Azt én is megerősítem ami már elhangzott (bár nem olvastam végig) itt valami más gond is lehet.
A részleges vízcseréket mindenképpen csináld, aksi méretétől függően változhat, de kb heti 30%, állott vízzel.
A másik, hogy túl hamar betömörül a szűrő.
Vagy nagyon régi a szivacs, és nincs tartása (vegyél újat, tedd az áramlásba 1 hétre, aztán cseréld ki.)
vagy egyszerűen túl kicsi a szivacs.
És ahhoz mérten túl vagy a víz terhelése, ezért a lebontó bacik szaporodnának, (mert "van mit enni") csak épp nincs hova, mert "nincs hol lakni".
Egy arányaiban jól belőtt vízterhelés / szűrő kapacitás esetében egy belső szűrőnek lazán el kéne ketyegni 1 hónapig is, anélkül, hogy hozzányúlnál.
A lávakővel se igazán vagy sokkal beljebb.
Siporax mini, bio rio, eheim substrat ... ezek érnének valamit, ha lenne nekik elég hely. Ha lesz egy akasztós, akkor mindegy (abba pl tehetsz ilyeneket!!!) de ha mégse lesz akkor a lávakő helyére inkább ilyeneket tegyél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!