Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Milyen neműek? Hogyan lehet...

Milyen neműek? Hogyan lehet és mikor megkülönböztetni a vitorlás halakat?

Figyelt kérdés
Van egy fehér és egy fekete színűm. Kedden kaptam őket. Még fiatalok, de arra lettem ma figyelmes, hogy a fehér kergeti a feketét és még egy pár halat. Nem tudom miért lehet. Lehet ez a neme oka?

2017. szept. 29. 20:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Tartási körülmények? Hány literes az akvárium és rajtuk kívül milyen és hány hal van még az akváriumban?

Egyébként vitorlásokból egy öt fős csapatot szoktak berakni egy nagy akváriumba pont azért, mert nehéz megkülönböztetni a nemeket, de egy idő után amikor ivarérettek a rajból kiválik legalább egy pár ami elkülönül.

2017. szept. 29. 21:02
 2/11 A kérdező kommentje:

Jó hát mindenesetre le írom az igazat, mert szükségem van a tanácsra... és mielőtt bárki bármit ír, tudom, tudom, hogy nem jó ez így, de sajnálom őket, nagyon!

Még új vagyok a "szakmában" és a tapasztalatokat napi szinten gyűjtöm.

Szülinapomra leptem meg magam egy akváriummal, már évek óta rettenetesen szerettem volna és nyáron meg is vettem.

Öt zebradánió halam élt együtt két fekete molli halammal, egészen keddig.

Apukám meglepett semmi szó nélkül két guppival és két vitorlás hallal. Nem mondta, hogy vesz nekem halat és nem is ért hozzá, ezért teljes mértékben meglepődtem. Mikor megláttam őket kb a sírás fogott el, mert tudom, hogy ez a 4 fajta hal együtt nagyon nem működik. Főleg ennyi darabszámban. Mikor el mondtam neki, hogy mit csinált, hogy ez így nem jó, azt mondta, akkor megöli őket,de mondtam neki, hogy ne, mert én sajnálom, még akkor is ha ez így nekik nem jó. Már be szereztem egy nagyobb akváriumot, de működtetni nem fogom egyenlőre tudni.

Ez az igazság. Most pedig kétségbe vagyok esve.

A fehér vitorlásom a fekete vitorlást és a két molli kergetni, nagyon durván. Vissza nem veszik a boltban és el ajándékozni sem tudom, az utolsó megoldást pedig nem akarom. Tehetetlennek érzem magam ez ügyben. Az akváriumom éppen, hogy be fogadó képes volt még erre a 4halra, de szűkösen vannak, főleg, hogy "terhes" halam is van. S.O.S. :(

2017. szept. 29. 21:15
 3/11 A kérdező kommentje:
És légyszi mindenki mellőze a rosszindulatú kommenteket, a halak érdemében normális és tisztességes kommenteket szeretnék kérni .
2017. szept. 29. 21:17
 4/11 anonim ***** válasza:

Hát ezek tényleg nagyon nem jó társítások, de még mindig nem írtad le hogy hány liter az akváriumod. Ezt kellene leírni.

Az alatt pedig hogy sos nem értem hogy mit értesz, hiszen most mi mit csináljunk? Te is tudod hogy rossz ez így. Azt nem értem hogyha van már nagyobb akváriumod akkor azt miért nem akarod beüzemelni, de lehet félreértettem valamit most.

Egyébként már az öt dánió is kevés, abból kellett volna legalább 8, a molliból pedig szintén kevés a kettő, így már alapból te is rosszul telepítettél a kezdetekben.

2017. szept. 29. 21:19
 5/11 A kérdező kommentje:

130l

többet vettem mind a két fajtából az elején, de az első héten csökkent a számuk, sajnos.

ha a nagyobba teszem őket, akkor is kergetni fogja valószínű és még azért nem tudom őket át rakni, mert nagyobb és a hozzá való műszerek is más kell hogy legyen és az a boltban nem volt

legalább is fény mindenképpen

vagy a halakkal csinálok valamit vagy várok pár hetet és veszek bele mindent, de addig ki tudja mi lesz itt velük

2017. szept. 29. 21:24
 6/11 anonim ***** válasza:

Na akkor valamit rosszul csináltál az elején ha pusztult belőlük. Gondolom megvetted az aksit, feltöltötted vízzel és beleraktad őket, kihagyva a három hét kötelező üresjáratot ami alatt kifejlődtek volna a lebontó baktériumok.

130 liter éppenséggel a zebradánióknak, molliknak és guppiknak jó lenne, ha kiegészítenéd a csapatokat nagyobb létszámra, bár a mollik melegebb vizet igényelnek, így kilógnak a sorból eléggé. Elevenenszülőből pedig pont ezért, hogy mondtad is hogy szülni fognak, nem érdemes maximálisan leterhelni az akváriumot, mert úgy is lesz szaporulat.

A vitorlásokkal kell kezdj valamit, próbáld elajándékozni őket valakinek, mert őket 200 litertől lehet igazán tartani, láthatod is hogy nem érzik jól magukat, igazi territoriális állatok, most éppen ketten küzdenek a kicsi helyen a területér, azért zavarják egymást.

2017. szept. 29. 21:29
 7/11 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszodat!

de megvolt a kötelező üresjárat is.

de lehet a kemény víz volt az oka, mivel itt eléggé víz köves, hiába fel főztem nekik a vízet.

2017. szept. 29. 23:05
 8/11 anonim ***** válasza:
A felfőzéstől nem lesz lágyabb a víz, de nem is kell felfőzni nekik. Hetente kell 30%-os vízcserét csinálni állott vízzel, amit elég ha előző nap kiengedsz, és hagysz egy napot állni. Ez teljesen jó hogy kiszálljon belőle a klór, de a keménysége ugyanannyi marad. Sajnos ezt csak tesztekkel tudod megállapítani és utána tudod lágyítani, de az is folyamatos méréseket igényel és drágák a tesztek. A mollinak egyébként pont jó a kemény víz, és a guppi is jól elvan benne. Szerintem tényleg nem lenne gondod hogy a vitorlások nem lennének.
2017. szept. 29. 23:32
 9/11 A kérdező kommentje:

most tettem a fehér vitorlásat külön egy szülőszobába, mert nem birtam nézni, ahogy kergeti a többit, de a párom szomszédjának csak guppijai vannak, megpróbálom őket rá venni, hogy fogadják örökbe őket, úgy jobb lesz nekik, mert sokan vannak, sajnálom őket, hogy csak ketten vannak.

a vitorlásokat meg megpróbálom elajándékozni valakinek

egyébként nálunk nem klóros a víz... nem magyarországi magyar vagyok, itt nem klórozzák a vizet...azt hogy főzzem fel a bolt tulajdonos mondta, amikor vettem az akváriumot, adott egy két tanácsot, és őt mondta, hogy főzzem fel és hagyjam állni vízcserénél is ugy csinálom már nincs velük gond, teljesen egészségesek és nőnek, mint a gomba, a kis rossz csontjaim

az újak, pedig még ki birnak egy kis időd, ameddig szerető gazdit nem keresek nekik

kár, hogy nem vihetem őket vissza

de mindegy is, megpróbálom megoldani a problémát

köszönöm a segítséget! :)

2017. szept. 30. 00:10
 10/11 Salx Narval ***** válasza:
100%
Tartok tőle, hogy egy nagyon agresszív példányt sikerült kifogni, egyszer nekem is sikerült, az a helyzet, hogy az ilyen halat bármivel nehéz társítani és igazából az akvárium mérete sem mérvadó. Az enyém 300-literben is kinyírta volna a másik hímet ha hagyom. Nálad is valószínűleg két növendék hímről van szó, lehet, hogy a nőstényeket elviselné, (az enyém azokat sem tűrte meg) Egy helyre nem kerülhetnek mert megfogja ölni a gyengébbet és tartok tőle, hogy a guppis helyen is folytatná az agresszív viselkedést, ráadásul ahogy nő egyre erősebb lesz. Az enyém egyedül élte le az életét, többször próbálkoztam társítással de semmire nem mentem vele, sem fajtársakkal, sem rajhalakkal, torokátum harcsák és ancik között jól elvolt, amúgy 150-literben. Összeszokott viti párt tartottam 130 körüli akváriumban apróbb rajhalakkal. Én most a helyedben csak a fehéren adnák túl a mollyk és guppik szaporulatát az az egy vitorlás kordában tartaná. Ha van nagyobb akvárium akkor abba tedd őket, ideig óráig a kisebb akvárium szűrője és világítása is megteszi. Ami azt illeti nem olyan vészes még az-a 130-literes sem én rosszabbra számítottam első olvasásra.:D A heti 30% vízcsere fontos és 26 fokon nyugodtan tarthatod a halaidat. Rendezni kell a rajok darabszámát is a nagyobb akváriumban és persze növényekre és egy nagyobb szűrőre is szükséged lesz de jön a karácsony ismét meglepheted magad.:D
2017. szept. 30. 01:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!