Kell szűrés egy csak növényes akváriumba?
Figyelt kérdés
Vagy elég valami ami létrehoz egy kis áramlást , vízmozgást, hogy ne poshadjon be a víz?2017. szept. 3. 10:59
1/9 anonim válasza:
Mindenképpen szűrés kell a növényes akváriumba, sőt, ugyanolyan jó szűrés mint a halasba. A növényeknek a vízben lévő hasznos anyagokat lebontó baktériumok ugyanis a szűrőben dolgoznak a legjobban, ott kell nekik a folyamatos áramlás és friss víz a bontáshoz.
2/9 A kérdező kommentje:
Köszi a gyors választ!
Szóval a tablettás és folyékony növénytápok sem érik el a megfelelö hatást a lebontó hasznos bacik nélkül?
2017. szept. 3. 12:41
3/9 anonim válasza:
Semmi sem éri el a megfelelő hatást a biológiai szűrés nélkül. És ha csak növényes akváriumban gondolkozol akkor nagyon mélyen bele kell ásd magad a növények igényeibe, mikro- és makro tápok megfelelő adagolásába, a világítás megfelelő erősségébe. Sokszor a profi növényes akvarisztika messze áthágja a halas-növényes átlagakvárium költségeit. A halak hiányoznak a körforgásból, így az általuk termelt tápanyagokat is neked kell megfelelő tápozással biztosítani. A lebontó baktériumok sem lesznek annyian, hiszen nincs végtermék amivel folyamatosan nagy mértékben szaporodni tudnának.
4/9 A kérdező kommentje:
Oké. Tehát kell szűrés, de mivel az állatokat kivettük a képletből nem is kell , hogy nagy erős szűrés legyen nem?
A tápozást meg tételezzük fel, hogy sikerül " patika"pontossággal belőni, a világítással együtt.
Akkor működhet bivaj nagy erős szűrő nélkül is?
2017. szept. 3. 15:37
5/9 anonim válasza:
Nem is bivalyerős szűrőre gondoltam, csak egy akkorára ami ideálisan az adott akváriumméretre van tervezve. :) Tehát ha mondjuk 100 literes az akváriumod olyan szűrőt vegyél hozzá ami mondjuk 100-150 literig jó. Általában nagyobb akváriumhoz ajánlják a szűrőket mint amit ténylegesen elbírnak, ezért mindig a minimum akváriumméretüket kell tekinteni az ideális akváriumméretnek.
6/9 A kérdező kommentje:
Akkor egy szettes akváriumhoz adott szűrő is elég lehet? /juwel szett /. Persze felturbózott világítással, meg co2 vel meg mikro- makro tápokkal.
És elvileg működhet?
2017. szept. 3. 17:07
7/9 Platypus válasza:
Nézz utána a Walstad módszernek. Ő klasszik biológiai szűrés nélküli akváriumokat épít és egy elég komoly könyvet is írt róla. A szűrést a növények + egy natúr vízpumpa végzi. Elég korlátozott módszer, csak vájtfülőeknek ajánlom, kevés hallal működik és szerintem kockázatos is. De tény, hogy van rá életképes példa nem is egy.
8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm:)
Sokat segítettél:)
2017. szept. 3. 18:43
9/9 Salx Narval válasza:
Csináltam én ilyent valamikor régen, csak annak semmi tudományos alapja nem volt egy öreg akvaristánál láttam aki az ablakban tartotta az akváriumát. Én balatoni iszapot szárítottam és fertőtlenítettem tűző napon, ezt hegyi láptőzeggel kevertem és 5cm homok és apró drávai sóder keverékével takartam. Nálam azért egy köepes világítás volt és nem az ablakba tettem de oldalról természetes fényt is kapott. Egy légpumpáról működő talajszűrő és egy porlasztó volt ( ez csak azért mert tetszettek a bubik):D Közepes és alacsony fényigényű növények baromira nőttek, a felszínen csak májmoha volt szinte minden fényt elzárt, hetente kellett ritkítani. A víz kristálytiszta volt de mivel akkor még mérni nem nagyon tudtuk max a ph-t így fogalmam sincs a vízértékekről. Én halat nem mertem beletenni de a növények határozottan jól érezték magukat. Algából csak a zöld alga jelentkezett a frontüvegen és volt még balatoni alga a köveken de azt én telepítettem dísznek. Én azt mondom mindenképp érdemes kísérletezni, ha nincsenek halak max a növényeknek árthatsz és biztos, hogy hasznodra válik a megszerzett tapasztalat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!