100 literes akváriumban 2 aranyhalat lehet tartani?
A teleszkószemű is igényli a 200 litert minimum, abba rakhatsz kettőt. És az elsőnek üzenem hogy nem, valóban nem nőnek meg harminc centisre egy 100 literes akváriumban. És tudod miért? A folyamatos ammóniamérgezés miatt, nem azért, mert ez egy természetes növekedés szabályozó hogy kicsi akváriumban kicsi egészséges halak maradnak.
Ancit ne rakj melléjük, ez a másik hülyeség hogy sokan azt hiszik hogy fenéklakó halakkal tartható. Az anci ugyanúgy trópusi hal mint e guppi és gurámi pl. Az aranyhal hidegvízi, az anci meg trópusi hal, ne keverd a kettőt mert az egyik idővel kínlódva múlik majd ki.
Én nem olvastam, hogy nem lenne rendes szűrése az aksinak, így az ammóniát sem vettem észre....
De ancit én sem javasolnék melléjük, ebben egyetértünk!
Ha rendes szűrése lenne se lehetne kiküszöbölni egy idő után az ammóniamérgezést, ugyanis kinövik az akváriumot. Mert nem véletlenül igénylik a nagy helyet. Ugyanúgy a bikaerős szűrést, mert rendkívül sokat mocskolnak, sokat ürítenek és túrják a talajt, egy átlag halas akváriuménál dupla erős szűrés az ideális.
Ajánlom a kérdezőnek is neked is az olvasgatást: [link]
Én is le leszek pontozva, de én általában túl óvatos vagyok. Még 150 literes nagy akváriumba is kétszer is meggondolnám az aranyhalat. Minél nagyobb a vízmennyiség, amivel dolgozol, annál könnyebb egészségesen tartani, és bár az aranyhalak messze vannak a zebra dániók sebességétől, mozgásigényétől, nekik is jó, ha nagyobb helyen tudnak mocorogni.
Másrészt a bazi nagy különbség az áramvonalas, tavi aranyhalak és az osztott farkú "benti" aranyhalak között a formájuk: ezek ugyan rövidebbek, de gömböcök, a súlyuk, az elfogyasztott kaja mennyisége és az output nem sokban tér el egymástól.
Felhívnám arra is a figyelmedet, hogy az "áh, legfeljebb nem nő meg akkorára", az a tartási körülmények miatt létre jött deformitás, ami nagy fájdalmakkal, illetve az állat idő előtti elhullásával jár: [link] (és nem feltétlenül folyamatos ammóniamérgezés az oka: úszótér hiánya, zsúfoltság, stress stb.)
"úgy gondoltam, hogy egy algaevőt még rakok melléjük, az nem nagy baj, ugye?"
De, baj. Nem csak, hogy totál más hőigény, de ő is viszonylag nagyra nő (10-12 cm), az akváriumban fellelhető alga édes kevés neki, őt is etetni kell, ráadásul megfelelő kajával, mert saját szemmel láttam olyat, hogy az anci betámadott egy-egy lassú mozgású halat és leráspolyozta róluk a nyálkaréteget és a pikkelyt.
Kérdező, kérlek nagyon gondold meg, hogy kell-e neked az aranyhal. Ezek a halak gyakorlatilag semmivel nem társíthatóak, ellenben jó körülmények között 10-15 évig vígan elélnek. Ha már most ott tartasz, hogy raknál melléjük ezt-azt, akkor könnyen előfordulhat, hogy megunod őket.(Aminek a vége mind tudjuk mi lesz: vagy elajándékozás vagy újabb akvárium :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!