80x35x40 akvárium alá ez az asztal jó lenne?
Van egy tömör fa lapból, nem bútorlapból készült kerek asztalom. Arra szeretném rátenni. Az asztallap 2.5 cm vastag. Négy láb támasztja alá, melyek nem teljesen a szélén vannak, és íveltek, szintén tömör fa. Üresen az akvárium pont ráilleszkedik. A párom 120 kg, ráállt, nem hajlott meg.
Elbírná az akváriumot aljzattal, mindennel? Vagy inkább ne kockáztassak?
Az a baj, hogy kívül esnek. 10 mm polifoam-ot tennék alá
Úgy sem próbáljam meg?
Figyelj az a lényeg, hogy hosszútávon kibírja. Azért nem szerencsés akváriumot ilyen asztalra rakni, mert a legjobb ha az akvárium alatt három pontos alátámasztás van. Tehát kettő a két szélén és egy középen, ugyanis az a legnagyobb baj hogy vetemedik a bútorlap a súly alatt, meghajlik, és ez miatt nagyon nagy terhelés esik az üveg bizonyos részeire, így vagy a bútor roppan össze először vagy az üveg. Még ideálisabb ha négy ponton van alátámasztás. Nem rég lett nekem is egy nagy súlyú akváriumom, és rengeteget vaciláltam mielőtt rá mertem rakni egy átalakított megerősített komódra.
Ha jól számolom az aksid 112 liter, ez aljzattal mindennel együtt több mint 140 kg lesz, nem játszanék ezzel az asztallal. Viszont: ha meg tudjátok erősíteni az asztalt úgy hogy középen is raktok még 2-2 db hosszanti lábat ami levezeti az akvárium súlyát, akkor elképzelhető hogy elbírja. Nem tudsz róla képet feltenni? Annyit foglalkoztam az elmúlt fél évben ezzel a témával hogy talán tudnék még segíteni benne.
Sziasztok!
Én ugyanekkora akvárium al tettem egy nem akvárium bútort. Csak a két szélén volt alátámasztva, igaz középen is van egy függőleges fal, de az alatt nem volt láb, tehát a levegőbe lógott gyakorlatilag. Egy év alatt szépen de biztosan meghajlott az akvárium alatt. A vége ez lett, hogy óvatosan fel kellett ékelnem a közepét. Nem mondom, hogy nem volt közben para a szívemben. Soha többé nem teszek olyan bútort az akvárium alá, ami nincs minimum három ponton az üveg alatt fixen, padlótól az üvegig. A 450 literes alá úgy gyártattam bútort, hogy kikötöttem 750kg-ig fix teherbírása legyen. 100 liternek sem örültem volna a nappaliba, nemhogy 400-nak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!