60 literes platti-akvárium?
Az az általánosan elfogadott szabály a legtöbb torpedó alakú hal esetében, hogy halcentiméterekre egy liter vizet számolj (ez 5-6 centire növő halak esetében van így, és a platti ilyen). Tehát egy halra kell olyan 5-6 liter víz. De ne az akvárium hatvan literes mivoltára számolj, hiszen ha raksz bele aljzatot, növényeket, szűrőt és dekorációt az is vizet szorít ki, a tényleges víztartalomhoz kell viszonyíts.
Viszont azt tudnod kell hogy mivel a platti elevenen szülő, ezért nagyon gyorsan túlszaporodhatnak, ami ismét gondokhoz vezethet. Ezt kiküszöbölheted ha csak hímeket tartasz. Nekem is vannak plattik guppikkal és harcsákkal, bár egy majdnem száz lityós akksiban, nekem vannak fiúk lányok, a felesleges szaporulatot pedig a természet "ritkítja", az életre valók túlélik a sűrű növényzetben, de nagy részük a szülők áldozata lesz.
A páncélos harcsát rajban tartsd, legalább öten legyenek, az ancit száz literes akváriumokba kezdik csak ajánlani, száz literre mehet kettő darab, úgyhogy inkább a harcsánál maradj.
Ja és igen, a plattik nagyon nagyon szeretik a dús növényzetet, nekem a piros-fekete ecsetfarkú plattijaim szinte növényfüggők, ha nem esznek szinte mindig bujkálnak, a narancssárga plattijaim viszont nem igénylik annyira.
AZ már nem csak platti, ha van mellette harcsa.
A páncélosok, meg a kisebb algázók rajhalak, a nagyobb algaevők ( pl sima anci) meg jobban terhelik a vizet, és 60 liternél vagy 1 csapat hal, vagy 1-2 nagyobb hal nem egy jelentéktelen valami, úgyhogy jóval kevesebb plattival számolhatsz miattuk.
Ami a fentebb is említett szaporulatot illeti, szintén állandó probléma forrás lesz ekkora helyen, hiszen a természetes körülményekhez képest egy akváriumban század annyi veszteség sincs az utódok közt.
Ami a víz túlterheléséhez, mérgezéshez, hosszú távon beltenyészethez vezet.
Én a harcsák helyett inkább tartanék guppikat, mert azok is színesek, sőt változatosak , viszont mind plattiból, mind a guppikból kizárólag szigorúan hímeket.
Mondjuk 6-6 db mindkét fajból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!