Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mit tegyek? (alul a folytatás)

Mit tegyek? (alul a folytatás)

Figyelt kérdés
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Régi vágyam volt egy akvárium, ami csütörtökön teljesült. Azonban nem várt halpusztulást eredményezett. Az én hibám tudom, mert voltam olyan hülye, hogy nem olvastam utánna és inkább az eladó szakértelmére(?) bíztam magam. Segítsetek, hogy hozhatom helyre. A felállás: szettként vásárolt 54 l akv. Aquael filter300 szűrő, dísztárgyakkal és műnövényekkel berendezett. Halak: 7guppi, 6neon, 6zebra, 3márna, 3algaevő, 3platti, 1sziámi. Csütörtökön vettük az akv-t, beüzemeltük a vizet bio nitrivec és aquatan-nal. Az utasítás úgy szólt, hogy egy estét kell halak nélkül üzemelnie. Ez megtörtént. Másnap érkeztek a halak. Szombatra a víz opálossá vát. Ez vasárnapra majdnem teljesen letisztult. A neonok közül mindegyik a vízfelszín közelében lebegett, szinte függőleges helyzetben, és sűrűn pipáltak. Ugyanezt tette a márna is. Reggelre a neonok mindegyike elpusztult, egy márna is. Hasonló tüneteken egyelőre nem látok a többi halon. Mire számíthatok szerintetek? Mit csináljak, hogy mentsem a menthetőt? Tudom, hogy ezt nem így kellett volna, tudatosabb utánajárással. Az a mondata cseng a fülemben az eladónak az eljövetelünkkor, hogy interneten ne nagyon olvasgassunk, mert mindenki akvaristának képzeli magát, és úgy a jó, ahogy elmondta. Mellesleg amikor segítséget kértem ezzel a problémára akkor mondott mindent mi az oka: stressz illetve az opálosság a megnövekedett nitrátszint miatt. De kétlem, hogy pl a stressz ennyire fajfüggő lenne, hogy csak a neonok reagálnak ekként. Nagyon bizakodó vahyok, hogy helyrehozható. Segítsetek! Köszi ha végigolvasod!
2016. dec. 12. 08:02
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

Becsomagolnám az összes halat, meg a szűrőt, visszavinném a boltba, és megmondanám a boltosnak, hogy 2 lehetősége van.

1 : ezért az összesért cserébe ad egy eheim pickup 2010-es (vagy 160-as néven is ismert) szűrőt, és békébe elváltok

2: veszel egy ammónia/ammónium (NH3 NH4) tesztet (pl sera) visszaviszed a halakat, felveszed videóra, hogy beméred a vizet, és ha 0,01 mg/l-nél magasabb érték jön ki, feljelented a fogyasztóvédelemnél.

A halak együtt tarthatóságára, terület igényükre vonatkozóan elég nehéz bizonyítékot találni.

De itt egy fórum, megye szintű bontással, talán találsz egy olyan állatot, mint én, aki poénból is elmenne veled elmagyarázni a boltosnak melyik faj milyen mérettől tartható:

[link]

2016. dec. 12. 12:05
 22/26 anonim ***** válasza:

" veszel egy ammónia/ammónium (NH3 NH4) tesztet (pl sera) visszaviszed a halakat"

Mármint hazaviszed, a szűrővel együtt, és fél nap után tesztelsz.

2016. dec. 12. 12:08
 23/26 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm az infókat. Mivel kezeljem az akváriumot és a benne lévő tárgyakat, ha újra kezdeném (tekintve, hogy ebben a fertőzött közegben voltak)?
2016. dec. 12. 12:18
 24/26 anonim ***** válasza:
100%

Légy szíves, olvasd el még egyszer.

Le van írva minden.

Ha kéne kezelni, odaírtuk volna.

Nem fertőzésed volt, hanem mérgezésed.

A mérgeket pedig biológiai szűréssel kell lebontani.

2016. dec. 12. 12:20
 25/26 anonim ***** válasza:

...ahhoz meg nagyobb, és beért szűrő kell.

Nincs más út. (normál keretek között)

2016. dec. 12. 12:22
 26/26 Platypus ***** válasza:
A szűrőd amúgy egyszerűen átalakítható használhatóvá. Vegyél egy szép nagy darab szűrőszivacsod, vedd le a gyári szűrőházat szivacsostul és applikáld a szűrőfejre az új, nagyobb példányt. Vízforgatásban elég erős a 300l/óra, éppen csak a hozzá járó felület nudli, ezért nincs elég élettér a baciknak. Esetleg a hamburgi mattenfilterre is rákereshetsz. Nem szép, de nagyon hasznos megoldás.
2016. dec. 12. 12:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!