Hogyan oldjam meg az alábbi halak együtt tartását?
Mostanában rendeltem egy pár Apistogramma iniridae-t, de most találtam egy olyan információt, miszerint a szaporításukhoz a nekik kedvező pH 5,5-6 között van, és eddig úgy tudtam, hogy picivel magasabb pH-n is elvannak.
Egyébként a következő halaim vannak még: pillangó törpesügér (apistogramma ramirezi, pH: 6-7,5), algázó géb (stiphodon sp, pH: 6,5-7,5), fundulopanchax lafia gold (pH: 5,5-7), farokfoltos díszküllő (Tateurndina ocellicauda, pH: 6,5-7,5). Zárójelben odaírtam a latin nevüket meg a javasolt pH értékeket.
Lehet esetleg valami megoldást találni, lehet ezekkel a halakkal együtt tartani és szaporítani az Apistogramma iiniridae párt?
...meg persze nem is esővíz.
Az aktív szén ugyan sokmindent kiszűr, de közel sem mindent és távolról sem elégséges mértékben.
Azon kívül az esővíz túl lágy.
Igen, lehet túl lágy, olyan szempontból, hogy minél lágyabb, annál instabilabb a kémhatás.
Ha túl lágy vizet akarsz savasítani, baromi könnyen pH borulás lehet a vége.
Ahogy mondtam, előbb lágyítani, aztán ha kell (!) savasítani.
De ebben a folyamatban a lágyításnak is precízen beállítottnak kell lenni, nem úgy megy, hogy gyűjtök egy kis esővizet, aztán olyan a keménység, amilyen...
Be kell keverni 0nk-s ro vízzel, esetleg ioncserélttel a csapvizet, pontosan kikísérletezett mennyiségben, adni a víznek egy viszonylag stabil "gerincet" keménységből (puffer értéket) ami mérhető, állítható, igény szerint.
Jaj, értem, nagyon köszönöm! A jelenlegi akváriumom elég szépen működik, csak nem igazán voltam vele tisztában, hogy ezt a változást hogyan menedzseljem majd.
Igazából még egy olyan problémám lenne, ez már inkább a tartás részéhez kapcsolódik, hogy több meggyhasú sügér is van most az aksiban, és ők elég érzékenyek a saját kis fél kókuszukra.
Bocsi, elküldte mielőtt befejeztem volna... :D
Szóval ők elég érzékenyek, a többiekkel most egész jól megvannak az aksiban (125 literes amúgy), és nem tudom, hogy az újonnan érkező iniridae-kkel nem kerülnének-e konfliktusba, mert elég territoriálisak tényleg... (A többi halfajtából, amiket felsoroltam fentebb többnyire 1-1 pár van meg, a lafia goldból meg a megghyasúakból van több.
Hű...
Hát ide meg se fordulna a fejemben, hogy betegyek egy apisto-t.
A pH lesz a legkisebb gondod. Nem hiszem, hogy hosszú távon túlélnék.
Rendben, köszönöm a tanácsokat, szeparáltam őket, átszerveztem a másik akváriumomba őket, remélem minden rendben lesz velük.
Egyébként tegnap érkeztek meg, és a hímnél egy kis ciszta-szerű kiemelkedés látszik a fején... nem új dolog, akkor is rajta volt, mikor megérkeztek, de nem tudom, hogy most aggódjak-e vagy sem... esetleg van valami ötletetek, hogy mi lehet? Csatolok képet is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!