Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Tengeri üvegrózsák tartásához...

Tengeri üvegrózsák tartásához mi szükséges?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nyilván furának tűnik a kérdés, hiszen mindenki írtja őket, de aiptasia és majano tartásához mik szükségesek (minimum mekkora akvárium, milyen fény, kell-e lehabzó, áramoltató nekik stb)?

Köszönöm előre is!

2016. okt. 4. 17:39
 1/4 elwera ***** válasza:

Egy 30 literes akváriumba teszel egy Aquael fan 2 szűrőt, a tetejére egy 20 watt körüli kompakt izzót.

1 kiló tengeri sót összekeversz vízzel, abból pont 30 liter tengervíz lesz. Tengeri akvarisztika boltokban kimérve lehet venni tengeri sót.

Aztán ha veszel egy ilyesmi sósűrűség mérőt, ezzel le tudod ellenőrizni hogy mit kevertél.

[link]

Berakod a vízbe ezt, és ha a zöld csíknál áll meg, akkor jó. Akkor a sűrűség 0.023, vagy 0.025 körül van.

Ha kevesebbet mutat mint kéne, akkor lehet még hozzákeverni sót, ha többet mutat akkor meg csak vizet.

Nyitott akváriumról beszélünk, ami párologni fog. A só viszont nem párolog el, így csak vizet kell utána tölteni később.

Lehet bele tenni caulerpa algákat is:

https://www.youtube.com/watch?v=f8-eu23UAt4

Ez is igénytelen és szaporodik mint állat ha kap elég fényt, a 6500 Kelvines fényt szereti legjobban.

[link]

2016. okt. 5. 04:50
 2/4 elwera ***** válasza:

Üvegrózsa szaporodik minden fényen, ledes lámpa alatt is, de etetni kell. Artemia, mísis, vagy darált kagyló. Elég 2-3 naponta is, csak néha kapjon enni. Ha naponta eteted akkor gyorsan megnő.

MAgától is szaporodik, de ha szét trandzsírozol egyet, abból is lesz sok kicsi.

Egyszer forró víz alá tettem egy követ, amin volt vagy 10db üvegrózsa. Leforráztam őket, hogy dögöljenek már meg. Jó egy percig folyt rájuk a forró víz, nem az egész követ raktam víz alá, csak a tetejét ahol a rózsák voltak, aztán visszatettem az akváriumba, és fél óra mulva látom hogy visszatért belőle 3. Kinyújtották a kis csápjaikat. Durván nehéz kiírtani őket.

De csak az atapsiát írtom, mert az 3x olyan gyorsan nő mint a majano.

Atapsiát nem is etetem, az csak elkapja a lebegő kaját amiket beöntök a halaknak és így terjed.

2016. okt. 5. 05:01
 3/4 elwera ***** válasza:

Azon felül hogy a párolgást időnként utántöltöd vízzel,

Ha nincs sok élőlény benne akkor elég havonta 30% vízcserét csinálni, sós vízzel.

Nem muszáj fan 2 szűrő, jó egy bármilyen powerhead pumpa is egy szivaccsal, csak legyen benne sordás, hullámozzon a vízfelszín és olyan szűrő kell ami bírja a sós vizet. Néhány powerheadot próbáltam már, eddig nem volt gond egyikkel sem. Aquael is volt, meg atman, ezek a márkák bírták a sót.

Ha veszel bele élőkövet, kis plankton rákok előmásznek és elszaporodnak benne, kígyókarú csillagok, apró fehér tengeri csillagok, kis csigák, tűzférgek is akár.

Minden ilyen trópusi állatnak 25-26 fok az ideális.

A minimum maximum tűréshatáruk olyan 22-30 fok közé esik nagyjából.

Hogyha a lakásban van legalább 24 fok általában, akkor nem kell bele külön fűtőt rakni, máskülönben meg kell. Mert ha kinyitod az ablakot szellőztetni, a hőingadozás sem tesz jót neki. Kis akvárium hamar ki tud hűlni.

Akasztós szűrőt is használhatsz ha az jobban tetszik.

2016. okt. 5. 05:21
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek a hasznos válaszokat, valahogy így terveztem ahogy leírtátok :)
2016. okt. 6. 07:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!