Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért van az hogy mindenki...

Miért van az hogy mindenki egyből még a legalacsonyabb igényű növények alá is táptalajt akar tenni?

Figyelt kérdés

#táptlaj
2016. jún. 2. 16:44
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, a Cryptocoryne fajok pont, hogy igénylik a tápdús talajt, még akkor is, ha a fényigényük történetesen alacsony.

De visszakérdezek: miért akarnak az emberek lassan növő, puha levelű, dél-ázsiai növényt rakni, afrikai "fűnyíró" halak mellé? (Még a gyorsan növő gazt megérteném, hogy legyen mit csemegézniük, meg a kemény levelűt, hogy hátha az nem fogy el.)

2016. jún. 2. 20:38
 22/24 A kérdező kommentje:
nem feltétlenül igénylik csak az akvakertészek abban tartják hogy dúsabbak legyenek de ez nem a hólyagos vízikehelyre vonatkozik ez egy közepesen kemény levelű malawis akváriumban gyakran tartott növény és elég nagyra növekszik
2016. jún. 2. 21:23
 23/24 Salx Narval ***** válasza:
A vízi kehely is szereti ha tápozzák kicsit a gyökerénél én pl házi tőzegtablettával tápozom, kevert talajon( homok, sóder,zúzalék) a Happy planttot, keserűsót és káliumsót a többi növény miatt használok. Én nem látok abban semmi rosszat ha valaki nem tőzegtablettát, vagy egyéb táprudakat használ hanem táptalajt tesz a növények tövéhez, ill táptalajt használ halas akváriumban, bár azért itt van egy két dolog amire figyelni kell a halak érdekében. Én nagy híve vagyok a tüskéshínárnak minden akváriumomban helye volt most a sügéresben is tartok ehetnék de nem eszik sőt egyik növényt sem még a mohafalat sem bántják. Kénytelen vagyok drága spirulinával etetni.:D Ezek a sügérek inkább a talaj átmozgatásával teszik tönkre a kényesebb növényeket ha nem védjük a töveket nagyobb kövekkel.
2016. jún. 3. 04:01
 24/24 elwera ***** válasza:

Nagyon régen egyszer elkövettem egy olyan hibát, hogy SERA Floredepot táptalajt raktam egy 90 literes akvárium aljára. Rátettem kb 3 centi sódert, tettem bele hínárokat. Úgy jól is nézett ki, de a díszcsík botiám kitúrta a táptalajt a kavics alól. 3 napig néztem hogy mekkora porfelhőket csinál, majd úgy döntöttem, hogy ez így nem lesz jó, ki kell szednem a talajt. Kiszedtem, átmostam és visszaraktam csak a sódert :)

Anubias nanát tenyésztettem talaj nélkül, hát ahhoz semmi nem kellett, tápanyag se, csapvíz elég volt neki.

Volt régen vitorlás hal mellett hólyagos vizikelyhem, mert valakitől kaptam 3 szálat. Alul vagy fél centi fekete bazalt volt, de ebbe a növényt nem lehetett ültetni, így csak bedobtam, lehet az alját lesúlyoztam egy nagyobb kővel, arra már konkrétan nem emlékszem, de a vizikehely úgy másfél méteresre nőtt és körbetekeredett az akváriumon. Ronda is volt, meg minden fényt eltakart a halak elől, ezért egyszer mikor meguntam fogtam és kidobtam. Tény hogy semmi tápot nem adtam neki és mégis megnőtt nagyra. Valóban igénytelen volt, csak azért dobtam ki, mert alapvetően nekem ez a növény soha nem tetszett.

Volt vizi hortenziám is talaj nélkül. Igazából ha a leveleit felfektettem a víz felszínére, azaz hagytam, hogy elérje a víz felszínét hogy onnan fel tudja venni magának a CO2-t a levegőből, akkor gyönyörűen nőtt. Rá lehetett kötni egy tereptárgyra is, annak ellenére hogy nagy gyökere volt és fel tudta venni magának a tápot a halas vízből is.

Kis halak mellett, úgy 4-5cm magas 2mm-es apró kavicsban volt nekem egyszer cripto, ami 2 hónap után sárgulni kezdett. Akkor a gyökeréhez nyomtam egy panzi aquaplantot (39 Ft-ra jön ki egy tabletta), ezzel 1 hónapig elvolt. Kb havonta kapott egy tablettát és így egészséges és szép volt.

Muskátli táprudat is használtam egyszer Pogostemon helferihez, egy kis garnélás akváriumban. Ennek a táprúdnak kb 10 Ft-ra jön ki darabja, de egy rudat 3 felé törtem és úgy nyomtam a talajba 20 centis távolságokra. Tehát havonta 10 Ft-ból megvolt a tápja, egykor homokban, máskor pro soil általános növénytalajban. Ez egy apró növény, kicsi vékony gyökerei vannak, ezért nem jó neki a nehéz kavics, csak könnyed talajban tud fejlődni.

Szórakoztam egy időben CO2-vel is, Pro soil talajban növesztettem pl hemianthus micranthemoides, hydrocotyle leucocephala, hydrocotyle tripartita japan-t. Ha ezek nem kaptak volna tápot, hamar elsárgultak volna, kifehéredtek volna. Turbó növekedésre serkentettem őket az erős fénnyel és a CO2-vel. Így jobban fogyasztották a tápanyagokat is. Volt hogy ga macro+micro folyékony tápot kaptak, néha profitot, aztán később már csak gyökértápot kaptak és az is elég volt. JBL Kugeln gyökértápgolyót, meg Panzy aquaplantot. A JBL fél évig kitartott, de az nem volt olcsó. Viszont volt mikor az egyik akváriumnak rendesen marha trágya szaga lett, szerintem a JBL tápgolyótól :)

2016. jún. 3. 16:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!