Mi van a vitorláshalam fején?
Van egy vitorláshalam, és a fején, a szeme fölött egy fehér folt van, benne egy lyuk szerű valami amiből néha ki is áll valami fehér.. Leginkább egy pattanáshoz tudnám hasonlítani.. Nem mindig van ott, és a fején különböző, de mindig fix pontokon megjelenik. Ha éppen nem áll ki az a kis fehér valami (max 1-2mm-re szokott) akkor körülötte sem fehér, csak egy apró lyuk van ott..
Úgy gondoltam, hogy féreg, ezért parakillel kezeltem, de semmi... Étvágytalan is szegény:/ Gondoltam, hogy csipesszel kihúzom amikor épp kiáll neki, de félek, hogy mi van, ha nem is féreg, hanem valami "alkotórésze".. Ezt leginkább abból szűröm le, hogy a lyukak feltűnően szimmetrikusan futnak le a hal két oldalán, a szeme fölött 3-3 lyuk van..
Sajnos a képek nem túl jó minőségűek, de a lényeg kivehető.
Ha valaki tudja mi ez, segítsen!:-(
Darakór
A legtöbbször előforduló betegség, amit az Ichthyophthirius multifiliis elnevezésű csillós egysejtű idéz elő, amely a hal bőrébe fúrja be magát.
Itt fejlődik ún. anyaparazitáva, majd a bőrből előfurakodva az aljzatra süllyed.
Amikor elhagyja a gazdaállat testét, nagy lyukat képez a bőrén, így az nyitott a másodlagos bakteriális, illetve gombafertőzésre.
A lesüllyedt parazita zselészerű burkot, cisztát választ ki maga köré.
A ciszta belsejében osztódás történik (pár órán belül 200-1000 új parazita jön létre), később a ciszta felreped, és a szabadon úszó utódok gazdát keresnek: újabb halakat fertőznek meg.
A fertőzött állat testén néhány kidudorodó fehér petty jelenik meg.
Később, a fertőzés előrehaladtával a hal úgy néz ki, mintha búzadarában hempergett volna.
Tünetek:
- a hal bőrét és úszóit kis, fehér pontok borítják
- a fertőzött hal köpoltyúmozgása gyors lehet.
Kezelés:
Amikor a hal bőrében, illetve a cisztában van a parazita, akkor nem kezelhető.
A fertőzés megszüntetésére a ciszta képződése előtt, vagy annak felnyílása után kell gyógyszert alkalmazni.
A növényeket és a szűrőben található aktív szenet szintén fertőtleníteni kell.
A hazai gyógyszerek közül a Parakill alkalmazható.
A SERA termékek közül a Costapur hatékony a darakór ellen.
Nem maradhat el a gyógyszeres kezelés utáni vízcsere!
A képen látható halsebére nem hasonlít, de azért rákerestem, mivel a leírt tünetek nagyon hasonlóak. Találatam pár ugyanebben a betegségben szenvedő halról képet ( [link] és szerintem az! Köszönöm szépen!:)
Mivel pont 3-3 lyuk van a vején, így a betegség nevéből következtetve még inkább erről lehet szó. (persze ha a hexa jelzés valóban a lyukak számát jelöli :D) Még egyszer köszi:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!