Hogyan gyógyitsam a halakat ha már próbáltam gyógyszerrel?
80 literesek akváriumnál, viszonylag egyenletes tavaszi hőmérsékleten, nagyon sok az a hőingadozás. Önmagában uszonyrothadást ez nem okoz, de hatalmas stresszforrás a halak számára, ami pedig fogékonyabbá teszi őket betegségre. Az a baj, hogy azzal sem segítesz a halaidnak, hogy jégkockákkal GYORSAN visszahűtöd normálisra.
A szűrődnek a teljes neve kellene (pl. Eheim aquaball 180), a márkájából és vízforgatásból nem derülnek ki egyéb, fontos adatok: pl. mekkora a szűrőtöltet térfogata. (Ez egy olyan eset, amikor a méret is fontos ;) )
Azt sem írtad le, hogy egészen pontosan hányat tartasz a felsorolt fajokból. Őszintén, nekem ez így zsúfoltnak tűnik, már csak azért is, mert én se molly, se xiphót, se ancistrust nem tartanék 120 liter alatt, de ez csak én vagyok.
"Az aki megvan kb 10 éve és sose volt vele gond ilyen szinten.."
--> A zsúfoltság is egy olyan stresszforrás, ami önmagában nem okoz gondot, de az immunrendszert gyengítheti.
--> Régi akváriumok hajlamosak még megfelelő mennyiségű vízcserével is elnitrátosodni. Ha túl vagy telepítve, pláne.
Szerintem itt annyi történt, hogy több, apró dolog összeadódott, meggyengítette a halak immunrendszerét annyira, hogy az első hülye betegség elvigye őket.
"Kezeltem a halakat uszonyrothadás ellen"
Meg tudod mondani a gyógyszer nevét? Sok akváriumi antibiotikum a szűrőbacikat is élből kinyírja. Úgy meg nem csoda, ha betegeskednek a halak.
Szóval a helyedben:
- Ha van rá lehetőséged rámérnék/méretnék az ammónia, nitrit, nitrát szintre.
- Egy darabig napi 20-30%-os vízcsere: inkább legyen több kicsi, mint egy nagy. Az is stresszforrás, hogy hozzá kell szokniuk az friss víz paramétereihez.
- Emellett folyamatosan figyelném a beteg halat. Ha nem lesz jobban magától, karanténakvában kezelném.
- Etetés: az általad beszerezhető legjobb minőségű, legtápanyagdúsabb kajával (tényleg minőségi gyári eledel + mirelit izék + zöldségek). Ha eddig is ezzel etettél, ügyi vagy :)
- A sóval vigyázz, a harcsafélék érzékenyek a sótartalom hirtelen változására.
- Hőingadozás okának kinyomozása, kezelése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!