JBL Manado vagy ADA Soil Africana talajt érdemes választanom low tech növényes kváriumba ha lesznek páncélos harcsák is?
A manado-t szerintem már mindenki ismeri, az Africana-t nem biztos, itt egy link:
Táptalaj nem lesz alatta, kapszulával meg Profito-val tápoznánk.
Köszi. A kérdést úgy értettem hogy melyiket érdemes választani a 2 közül: Manado vagy Africana :)
Manado vs Africana összecsapás.
Sok különbség van. Az egyik agyagos a másik nem...
Az ADA módosítja a víz kémiai jellemzőit (savasít és lágyít), a Manado nem. AZ ADA tartalmaz tápanyagokat a növények számára a Manado nem. Az ADA idővel iszaposodik és ad egy enyhe (tényleg enyhe) mocsárszagot a víznek a Manado nem. Kibontás után a Manado-t át kell mosni, az ADA-t nem szabad.
Az Africana egyébként a legrosszabb az ADA talajok közül. Nagyon könnyen szétbomlik és porosíthatja a vizet a későbbiekben is. Ha már ADA és nem használsz növénytáptalajt akkor inkább az Amazoniát használd. Sokkal több tápanyagot tartalmaz és nem bomlik szét olyan könnyen.
Páncélosharcsák szempontjából a Manado nem túl szerencsés, mert nem lekerekítettek a szemcsék, megsérthetik a bajszukat.
Az ADA talajokkal nekem a vízparaméter változtatási képessége a gondom (amit a növényesek pozitívumnak tartanak), mert a vízcseréknél ingadozik a ph amit a halak nem nagyon szeretnek. De ez szubjektív véleményem és én inkább halas mint növényes akvarista vagyok...
Összegezve: Ha páncélosharcsát akarsz akkor mindenképpen ADA (de csinálj azért egy kis homokos részt az aksiban a kedvükért amiben turkálhatnak) Ha nem akarsz külön táptalajt használni, akkor is inkább ADA, mert tartalmaz tápanyagot.
Köszi szépen a részletes leírást, remekül összefoglaltad a különbségeket, igazából pont erre voltam kíváncsi. :)
Mint kiderült a növényes akvarisztikánál harcsákból csak 2 konkrét fajt ajánlanak, az egyik a törpe páncélos, a másik pedig a szívó törpe, mert ezek picik és nem is nagyon turkálósak. Ha viszont megsérti a talaj a bajuszukat, akkor lehet inkább a törpe díszcsikot választjuk helyettük:
Bár akkor meg a garnélákról kell sajnos lemondanunk, igaz a csiga problémánk viszont nem lesz. :)
Nagyon tápos talajt nem vennék mert csak 0,5watt/liter terelőzött fényünk lesz ami kevés az intenzív fejlődésű növényekhez, ha meg nem fogy a talajból erősen a tápanyag akkor jön az alga. A vízmódosító hatása sem mindig előny, így a manado felé hajlok inkább, csak kár a harcsák miatt...
Ne már nekem azt mondták a többiek hogy ez a törpe botia mehet növényesbe is, meg hogy ők keményebbek mint a harcsák, nem lesz baja a bajuszuknak :(
Már találtam, brekk listán fent van onnan lehet rendelni, darabja 3300Ft.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!