Mennyibe kerül egy komplett akvárium? Többi lent.
30 liter a minimum, amiben lehet halat tartani. Ebbe mehet:
- 3-5 guppi VAGY
- egy hím betta VAGY
- valamilyen lassabb mozgású razbóra raj (6-8 db) VAGY ESETLEG
- törpe gömbhalak (bár ezek macerásabbak)
Nagyon alap hangon (új felszereléssel):
- akváriumüveg: 4000 - én az 50*20-as alapterületet ajánlom, a legtöbb halra érvényes, hogy minél hosszabb az úszótér, annál jobb
- szűrő (nem kínai): 4000
- világítás: 6000 (ha elég jók a fényviszonyok a szobádban (nem odatűző napra gondolok), és megelégedsz alacsony-közepes fényigényű növényekkel (pl. Anubiasok, mohák), akkor ez elhagyható - nálam tetőtérben 4 akváriumból csak egynek van világítása, az egyikben így is küzdök nyáron az algákkal
- fűtő (nem kínai): 5000 forint (de nem minden hal igényli, pl. guppik egy átlagosan jól fűtött lakásban elvannak nélküle is)
- ezen felül még tető kellhet, ez lehet műanyag tető akár 8000-ért (igaz, abban van világítás is), de lehet egy plexilap is 1000 forintért vagy veheted az akváriumot üveglappal is vagy vágathatsz egy üveglapot az üvegesnél...
Tehát nagyjából: 10-20 ezer forint, ha minden kell, minden új és európai gyártmány (én nem szívesen használnék valami no-name távolkeleti márkát, ha az egyik végét a konnektorba, a másik végét meg a vízbe teszem:S)
VAGY vehetsz persze komplett szettet, de lehet, hogy idővel nem leszel megelégedve a szűrővel és a világítással (nekem mondjuk 4-ből 1 szett, ajándék volt, a szűrőt cseréltem, különben elvagyok vele): kb. 20000
VAGY vehetsz üres szettet, ami a üveg + tető: 10000
30 liter alatt TÖRVÉNY tiltja gerincesek tartását, 20 liternél gondolkodhatsz törpe garnélákon (tigris, red cherry, kénsárga), vagy csigákon.
A költségek alaphangon a 2-es által leírtak.
Szia!
Az előzőek jól leírtak mindent. Még annyi, hogy azt írtad, hogy kezdő vagy és ezért akarsz csak kicsi akváriumot. Valójában a kezdőknek a kicsi akváriumok éppen hogy nem javasoltak, mivel a kis víztömegben nehezen áll be a biológiai egyensúly és nem sok halfaj közül választhatsz. Kezdőknek kb. 60-100 liter az ajánlott méret, ebben már könnyebben beáll az egyensúly és a választható halfajok száma is több. Ja és még valami: hogyha jól akarod csinálni, mindennek neked kell utánanézned, és véletlenül se az eladóra hallgass, mert legtöbbször nem értenek hozzá.
2-es vagyok:
Való igaz, mindenki azt szokta mondani, hogy könnyebb a nagyobb akváriummal.
De azért nem törvényszerű. Én 30-assal kezdtem, és sokáig meg is elégedtem vele, és sosem volt gondom a vízminőséggel. (Az ajándék 54 literes szettem évekig dobozban volt, mert azt mondtam, nekem az nagy.)
Most két 30-asom és két 60 liter körüli van. Nem érzek köztük semmi különbséget.
Szóval gondold át! Ha tényleg szeretnél (egyszer) nagyobbat / többet, akkor lehet, hogy tényleg érdemes min. 54-eset választani, és lehet, hogy hamarosan annál is nagyobbat akarsz majd. De lehet, hogy neked is "elég" lesz a 30 literes - ennek persze megvan az a kockázata, hogy vagy le akarod majd cserélni vagy veszel másikat is, és akkor dupla felszerelés kell, mindenképp ráfizetsz.
Ha az eredeti elképzelés szerint a 30-asnál maradsz is, akkor is érdemes olyan fűtőt és szűrőt venni, ami megfelelő lenne nagyobb (min 60 literes) akváriumba is - biztos, ami biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!