Nektek is "esékenyek" a guppijaitok?
Régóta tartok guppikat többféle akváriumban. (Az akváriumok halait, növényeit, dekorjait nem szoktam keverni, szóval az, hogy fertőzést hurcolok át egyikből a másikba, szinte kizárt. Csak a halháló azonos, de azt ritkán használom és rendszeresen ecettel tisztítom.)
Évekig semmi gond sem volt a halakkal. De úgy kb. egy év óta rendszeresen (mondjuk havonta-kéthavonta) el-elhull egy-egy úgy, hogy semmi előjele nincs, hogy romlana az állapota. Több helyről is vásároltam azóta pótlást, de az elhullott halak vegyes eredetűek. Az elhullások időpontja és a vízcsere időpontja nem mutat összefüggést. (Még azok élnek a legtovább, amit a nagybátyámtól kapok, pedig azok a vegyes akvárium miatt már sajnos beltenyésztettek.)
Az akváriumok mérete, társítása, fényviszonyai, szűrése eltérő. Legfeljebb egy-egy új tő növény jelent változást, de azt is csak a metszésből szaporítom, nem "kívülről" jön. Az akváriumok fenntartásában (technika, vízcsere) nincs semmi változás. Az akváriumok nincsenek túltelepítve - mondjuk azért annyit terveztem, amennyit lehetett, nem kevesebbet.
Semmilyen más fajtájú halam nem pusztult el soha (na igen, egy razbóra egyszer beszorult a szűrő mögé, de az más kérdés, az nyilvánvaló volt, hogy mi okozta a bajt). (Törpe páncálosharcsák, többféle neon és többféle razbóra van még, persze nincs mind társítva guppikkal.) Már ott tartok, ha ezek a guppik elpusztulnak, nem pótolom ki őket többé, a többi fajta egyedszámát növelem inkább. De azért kíváncsi vagyok, tapasztalt-e valaki hasonlót, hiszen a guppi meglehetősen tág tűrésű halnak számít... Vagy már ennyire túltenyésztettek lennének??? (Azért gondolok erre, mert a nagybátyámtől kapott guppik pusztulnak legkevésbé.)
A párom nővérének a vitorláshalai a legstrapásabbak, azok elég jól néznek ki és régóta megvannak már. A neonhalai is jól fejlett elhízott nagy dögök.
A guppijai viszont nyomi genrincferdülésesek. Nem értem hogy azokat mért vette meg. Púpos a hátuk, vékonyak és lassanként döglenek azok is. Én már csak 2-t láttam, de amilyen ramatyul néztek ki, nem adok nekik 1 hónapot az életben maradásra. Szerintem hamarább el fognak hullani.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!