A törpeharcsa milyen károkat okoz a tavakban?
Tájidegen, invazív halfaj, ráadásul nincs természetes ellensége, ami gátolná, lassítaná az invázió szerű elszaporodását.
Mindenevő, felzabálják a haszonhalak elől a táplálékot, amit rendkívül rosszul hasznosítanak, ahol nagy tömegben elszaporodnak ott még a törpénél is törpébbek.
Az ikra és ivadék pusztításával közvetlen károkat is okoznak a többi halfajnak, meggátolják azok szaporodását.
Érdekes, hogy a törpeharcsából vágott halkockával is nagyon nehéz halat fogni, pedig az nem szúr.
Kutatók kimutatták, hogy a törpeharcsa riasztó hatású bőrváladékot, alarmferomont termel, nem csupán a szúrós uszonyai miatt nem eszik a ragadozó halak.
Érdekes, hogy a szintén Észak-Amerikából származó fekete sügér megeszi a törpeharcsa ivadékokat, de a nagyobb, 5 centi fölöttieket már az sem.
Én egyszer kimondottan azért mentem olyan helyre ahol köztudott volt hogy elszaporodott, mert gondoltam 2 óra alatt fogok 1-2 szákkal aztán jó lesz halászlébe apróléknak.
Elsőre fogtam egy keszeget, utána csak törpe végig, ahogy megérezték a kaját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!