Segítség! Mi lehet a bajuk?
65 literes akváriumomban pusztulnak el a halak.Már elpusztult egy pár black molly, guppik :(
Egy hónappal ezelőtt betegek voltak.Uszonyrothadásuk volt, és kezeltem Sera Bactopurral, kb. egy hét mulva meg gyógyultak.És ezután valamilyen okbol elfelejtettem lecserélni a vizüket, lehet hogy az volt a baj h nem cseréltem le?
Ami elött elpusztultak a halak, nem látszott rajtuk semmi különös.Csak az egyik guppinak ahol az ürülékük kijön "vécézik" ott a belső szervei lógtak ki:S :(.A neten nem találtam sehol ilyen halbetegséget aminél ez lenne a tünet.Ja és tegnap már lecseréltem a viznek kb 50-60%-át.
Minél elöbbi válaszotokat várom!!!!!!!!
Előre is kössz!!:D
Hali!
ha csak brakkvizi halakat tartasz (molli, guppi, xifo), akkor ajánlatos sózni a vizet a következő módon:
1, kiveszel fél liter vizet az aksiból
2, teljes oldódásig elkeversz benne NEM JÓDOZOTT tengeri sót. adagolás: 10gramm/liter
3, a vizet ott öntsd vissza az aksiba, ahol a szűrő visszanyomja a vizet, mert így gyorsan és alaposan elkeveredik
a halaid sokkal ellenállóbbak és fürgébbek lesznek. Használj valamilyen trópusi vízkivonatot is (pl: JBL Tropol, SERA Morena, egyéb tőzegkivonat)
A molliknak és a guppinak szükségük van zöld növényi táplálékra is (tündér hínár, átok hínár, stb, kb 50-80 ft/szál. ha nem kapnak akkor könnyebben megbetegszenek, és egy idő után nemzőképtelenné válnak. remélem tudtam segíteni, sok sikert a halacskákhoz:-)
Raktam be nekik egy nagy tő átokhínárt ,de két hét mulva már, mind megették:S
Nem csak xifot,mollit, és guppi tartok, hanem van benne páncélosharcsa is,pink dánio is,és dísz márna is.
Van egy kisebb akváriumom amiben a kis ivadékokat tartom,nem tudom hogy hány liter lehet kb.
Leírom a méretet, és légyszi számoljátok már ki hogy hány liter.
Hossza: 44cm
Magassága:32cm
Szélessége:23cm
Ebben a kis akváriumban, csak kis guppik vannak.
És sürün szoktak beteg lenni:S
Egy jó pár már el is pusztult.
Akkor ebbe a kis akváriumba mennyi sót rakjak?(ha egyáltalán lehet-e sót rakni a kis halak vizébe)
De már szépek erősek, van benne a 3cm-estől a fél centiig.
Ja és 10gramm az kb. mennyi?
Mert nincs mérlegem.
Egy kis kávés kanál?
Vagy egy teás kanál?
Vagy egy evő kanál?
:)
a kis guppik sajnos olyanok, mint a mosónők (korán halnak...) nyugodtan tehetsz nekik sót a vízbe. a brakkvíz az a terület, ahol a tengerekbe ömlenek a folyók, és a sós víz összekeveredik az édessel, ezért nekik ez a természetes. az akvárium méretét a következő módon számolhatod ki: (magasság*szélessé*mélység)/1000. tehát az esetedben:
44*32*23=32384/1000=32.4 liter.
mivel nincs a peremig feltöltve a víz ezért az alábi adatokat használd inkább (amennyiben a magasság a 32cm):
44*29*23=29348/1000=29.3 liter
ennyi vízhez nyugodtan tehetsz kb 2 csapott evőkanál sót. nagyon fontos, hogy a só ne legyen jódozott, és hogy tengeri só legyen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!