Milyen szűrőtöltetet ajánlotok?
Van egy Eheim Classic 250-em+egy Eheim Pickup 2012 szűrőm.
Főleg a külsőbe érdekelne, hogy milyen szűrőtöltetekkel lehet növelni a hatékonyságát (Mert algásodik az akvárium).
A szűrőben van siporax meg szivacsok, és egy ilyen vattaszerű cucc is. (alulról felfelé haladva)
Tudom, hogy ez a szűrő alulméretezett ahhoz képest, hogy 180 literes növényes-halas az akvárium, de erre futotta.
Az algásodás oka mondhatni egy algamentességet szavatoló képletben lévő hiba, valami sok, vagy valami kevés, és helytelen a képlet.
A képlet elemei, szűrés, világítás, világítási idő, keletkezett vegyületek menyisége, (halak) adagolt elemek, (növénytáp), növények fajtája, talaj, vízcsere menyisége, hirtelen ennyi jutott eszembe. Újabban a legfőbb probléma a helytelen metszés, a metszés utáni regenerálódási idő teret ad az algáknak. Persze az alap, a helyes gondozás, sokak abban is hibáznak.
A szűrés fontos, de a brutális szűréssel ellátott akvák is algásodnak, van aki meg csak egy nyeszlett belső szürővel szűr és nem algás.
Az akvárium kemény 30NK°körüli, mert a csapvíz itt sajnos nagyon kemény. Emiatt a pH is elég magas.
A szűrő gyári töltete nekem csak szivacsok meg a vatták voltak, nem volt benne más, ezért vettem a siporaxot.
Az akváriumban egyébként a növények se nagyon maradnak meg, és a növények bomlása csak még jobban hozzájárul az algákhoz. Egyelőre csak a vízikalásszal volt szerencsém, az viszont nő, mint a gomba. Viszont bármi más, kisebb növény szépen lassan elkezd sárgulni, a levele, és szépen lehullajtja őket, míg végül csak a legeslegtetején marad pár darab.
Vagy valami tápanyag hiányzik nekik, vagy fény, mert a világítás sem túl erős, azt sajnos még az édesanyám vette, akitől nemrég vettem át az akvát, neki meg a halas ajánlotta, asszem 2 33W-os neoncső van benne, ami eléggé gyenge, ahogy olvastam. Csak egy rendes akvárium tető is több tízezer forintos tétel. :/
Vannak is alul ecsetalgáim, de azok csak a sziklákon, ahonnan le tudom sikálni. Fölül viszont ez a fonalas alga van. Egyébként a halak vígan éldegélnek, amin meglehetősen csodálkozom.
A növények tartása, és a növényeket szembe állítani az algákkal összetett dolog, egy hasonlattal olyan, mint amikor 3 ember megy a sivatagban, 1 viszi a kaját, 1 a napernyőt, 1 meg a vizet, ha valamelyik lemarad, vagy előre megy mindhárman meghalnak, szomjan, éhen, vagy szenesre égeti őket a nap.
Nálad szerintem nem a szűrés a ludas, a hal állományod elég magas nitrát szintet adhat, ami okozhatja a növények kiégését, tönkre mennek. A nitrát csak egy elem, akkor jó ha a keletkezett nitráthoz megfelelő mennyiségű kálium is tartozik, amit kiegészítő növénytáppal adsz be.
Pl 70 ppm, (70mg/liter/ a nitrát szinted, ha nincs érdemben növényi fejlődés akkor simán lehet még több is.
Le kell vinni 20-30-as nitrátra vízcserékkel, és vele párhuzamosan adagolni a káliumot micro elemekkel, minél előbb legyen kálium is jelen mondjuk 15 ppm koncentrációban, természetesen micro elemek is kellenek, ezt a növénytáp tartalmazza.
Ha helyre billentetted a tápanyagok menyiségét, akkor lesz egy növénytartásra optimális tápanyagtartalmú vized.
Van a fény, ami diktálja a tápanyagok felvételi sebességét, megszabja, hogy milyen ütemben fejlődjenek a növények, milyen gyorsan vegyék fel a keletkezett, és az adagolt növényeknek hasznos anyagokat.
Lehet gyenge fénynél is növényezni, csak legfeljebb a növények alja nem lesz szép, és felszínre érő növényeket kell választani, valisneria, tüskés hínár, kocsány nélküli ambulia, hólyagos vízi kehely, ez egyébként előnyös is a gurámiknak.
Pontosat akkor tudnál, ha méretnél egy nitrátot, az akvárium vizét, és a pihentetett csapvizet is egyaránt.
A nitrát szint sűrűbb vízcserével csökkenthető, akár egy lassú feltöltéses 50%vizcsere.
A kálium szint matekkal számolható ki, 15 ppm körül kellene minél előbb, pl profito, aqua garden, tf planter tápokkal.
Növényi növekedés nélkül természetes az alga, nem a szűrés a ludas, hanem a magas nitrát, és a többi elem hiánya.
Pl easy life profito: [link]
Ha ezt a tápot választod, akkor elsőnek vegyél a felsorolt növényekből, csinálj egy 50%-os vízcserét, szánj több időt a vissza töltésre, ültesd be a növényeket, add a táp gyári dózisát a vízbe, a heti adagot, majd utána napi adagolás kell a növénytápból, ezt nem árt a halkaja menyiségéhez igazítani.
Sok növény van ami azonnal reagál, ha mégsem történne ellőre lépés, akkor 1 hét múlva meg kell ismételni az 50% vízcserét, mert még mindig sok a nitrát.
Hiába adagolsz káliumot, ha magas a nitrát az lesz a limitáló tényező.
A teljes előre lépéshez kell a fény is, ellenőrizni kell a fénycsöveket, villamossági boltban olcsón lehet venni 865 vagy 860-as fénycsöveket, 6500 kelvinesek, ezekre cserélni.
Lehet bővíteni is a fényt, villamossági boltban meg lehet venni a kellékeket: [link]
Számít a fényterelő hiánya, ezt egy tükör fóliával lehet orvosolni egyszerűen, ötapadós kell.
Kb 1 nap rendbe tenni az akvádat, a többi már a növényzeten múlik, látható fejlődés kell, akkor nem kúszik el a nitrát.
"Egyébként a halak vígan éldegélnek, amin meglehetősen csodálkozom."
A halak alkalmazkodnak a folyamatosan emelkedő vegyület szintekhez, sok faj van ami sokáig tolerál, az algák nitrogén vegyületeket kötnek, így javítják a vízparamétereket, persze mindenki jobban szereti a növényzetet, de érdemleges növényi fejlődés nélkül csak alga van, mivel biztos hogy használni fogja a halak anyagcseréje során keletkező anyagokat.
Fontos! sok az infó, nem biztos, hogy átlátod a helyzetet, ilyenkor ha valaki igényli akkor szoktam csinálni egy hang fájlt, munkahelyem unalmas, és van időm rá, ma van egy kis nyüzsi, délután kiürül a telep, ha igényled megcsinálom, mondjuk délután 5 körül.
Abba talán pár infóval több van.
Van még a facebook, a "Low tech Akvakertész" csoport, ott is tudnak, tudok segíteni, szívesen fogadják a problémával érkezőket.
Zárt csoport, csatlakozni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!