Ennyi hal még elmegy vagy már túl sok?
Akvárium: 63 liter
Szűrés: AQUAEL fan mikro + EHEIM pickup 160
Halak:
6 foltos páncélosharcsa
6 ékfoltos razbóra
4 vörös karcsúi díszmárna
2 sziámi harcoshal(1 hím,1 nőstény)
Nem sok, csak rossz válogatás.
A sziámik szarrá verik egymást. Az ékfoltosoknak kevés a létszáma, és kevés nekik a hely. Nem víztömegre értem, hanem az úszó tér kevés.
A hím sziámi elég békés,nem kergeti a nőstényt. [link]
Itt úgy van,hogy min 65 liter,nekem 63 van,az a 2 liter nem hinném,hogy olyan sok.
Ja, meg azt is írja, hogy minimum 10 hal 85 literre.
A 65 liter tényleg egy nagyon minimális méret, amiben elképzelhető egy kisebb csapat tartása.
És valóban, az a 2 liter nem sokat számít, de ezt én is írtam, hogy nem a víztömeg a kevés, hanem a hely az úszásra.
Pl egy 80×25×30-as akvárium csak 60 liter, mégis sokkal ideálisabb számukra.
Ha megvannak, akkor mindegy.
Tervezésnél érdemes kiiktatni az ilyen kockázati tényezőket.
Mert ha nem optimális a hely, akkor abból viselkedés probléma lehet.
Lehet, hogy nem lesz, lehet, hogy tök jól ellesznek, lehet, hogy semmi problémát nem okoz a viselkedészavar.
Ez adott akváriumtól függ, nem lehet megjósolni.
Lehet, hogy agressziót szül, lehet, hogy unalom okozta kötekedést, lehet, hogy apátiát, félénkséget, lehet, hogy semmit.
Igazából ez nem egy ilyen fekete/fehér dolog, hogy most vagy rossz lesz, vagy jó.
A lényeg, hogy minél inkább próbálunk az optimális felé közelíteni, annál kisebb az esély a problémákra.
De semmi nem garancia. Szerencse is kell hozzá.
Pl a betták ilyen térfogatban valló párban tartása 10-ből 9-szer kegyetlen véget ér.
Ha nálad egyik sem mutat agresszív vagy stresszes viselkedést, az egy kivételes eset, amire nagyobb összeggel egy hozzáértő se fogadott volna előre. :)
Egyébként a víz terhelését nézve is erősen határeset.
A labirintosok (betták) elég komolyan bírják terhelni.
A fan mikro magában a szűrésben nem játszik szerepet, max egy jobb keringésre segít rá.
Ez is kb olyan, hogy "ellesznek" , az eheim valószínűleg megbirkózik vele, de kb itt van a kapacitásának a vége.
Azért a növények egészséges fejlődésére, és a részleges vízcserék rendszerességére oda kell figyelni.
Már minden benne van,az Eheim simán belefér.Én is pandát akartam (pontosan ezért,mert kisebb),de nem volt az űzletben.
A sziámihoz annyit,hogy elég jó vérből származhat.Igaz,hogy csak egyszerű lila,de ő már itt született,az apja is nagyon békés volt,még a HÍM guppikat sem bántotta.A kicsik közül csak ez az egy maradt meg,de lehet,hogy lassan magára marad,mert a nt3stény is döglődik.Múlt héten hoztam 3 nőstényt,meg 6 ékfoltos,+ a hím már megvolt.A nőstények elég furcsán viselkedtek,semmit nem mozogtak,csak feküdtek a jávai mohán.Aztán másnapra elpusztult az egyik,tegnapelőtt meg a másik,és ez a harmadik is szerintem hamarosan megfog.Nemtudom,hogy mitől.A hím biztos nem bántja.Az 1. kettőre azt sem lehet mondani,hogy túl terhelt volt a víz,mert az biztos nem.Na mindegy egy kicsit hosszú lett,de remélem nem értelmetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!