Szeretnék beszerezni egy díszhalat ezzel kapcsolatba lennének kérdéseim?
Szóval még mielőtt megkérdeznék miért szeretnék egyet, mi értelme van, ezt a dolgot tisztáznám: Mostanába picit túlterhelt vagyok, fáradt ezáltal sokat veszekszem mindenkivel, romlanak a kapcsolataim, és egyik este ezen gondolkoztam hogy nagy magányomba mit kezdjek magammal, hát rádöbbentem: nekem kell egy hal, meghallgat, és nem javít ki😄
Viccet félretéve, tényleg "társaságnak" szánnám a drágát, mert rendes állatok nem nekem valók (kutya, macska, nyúl, gyíkok, házisárkány). Erről szeretnék egy szakértőtől teljes körű felvilágosítást!:) Mit, hogy, mennyi.(mivel etessem, mennyit kell neki adni, mennyi időnként cseréljek vizet, mekkora akvárium kell stbstbstb) Köszönöm előre is!😘
Elsőre menj be a kereskedésbe, és nézd meg a kínálatot, milyen halakat tartanak, fontos, hogy ne vegyél semmit.
Lényeges az "első látásra" dolog, picit rabul kell, hogy ejtsen a hal, 3-10 évig veled lesz, igy fontos, hogy olyat válasz ami neked tetszik.
Több halat érdemes szemügyre venni, a realitás valahogy úgy néz ki, hogy egy 50 literes akváriumba kifejletten 5 cm nagyságú hal mehet, egy 100 lieresbe 10 cm, vannak persze kivételek, egy 10 cm nagyságú rajhalnak több száz liter kell.
A befutókat itt tedd közzé, majd lesz 3-4 heted, hogy berendezz nekik egy akváriumot, kialakítsd az élet terüket, eldöntsd tudod-e vállalni a tartásukat.
A kisebb akváriumok 1 literre levetítve drágábbak, a nagyobban olcsóbbak, törvényileg 30 litertől indulhat az akvárium mérete, alatta nem is érdemes kezdeni.
Üveg, világítás, szűrő, fűtő, hőmérő, növények, növénytáp, vannak a karbantartást elősegítő dolgok, halháló, leszívó tömlő, vödör, növénytáp adagolni fecskendő.
Gondozás az napi etetés, lehetőleg reggel, növénytápozás, ha vannak növények, átlag heti 1 alkalommal részleges vízcsere, állott vízzel, növény metszés, igazgatása.
Heti talán 10 perc egy akvárium, de el lehet vele bíbelődni órákat is, főleg ha valakinek van egy kis kertész vénája, szereti a növényeket.
Elsőre keress halakat, nem tudhatja senki neked mi tetszett meg, az akvárium beindítása után 3-4 hétig nem kerülhet bele hal, ennyi idő amíg beérik minden, de fontos, hogy a halak már a nekik kilakatott akváriuma kerüljenek.
Más is irt, én másként csinálok mindent mint a 2#válaszoló, végül is van video, eddig nem volt rá panasz, úgyhogy linkelem: https://www.youtube.com/watch?v=S2zN_N4GXyc
(Még midig nem megy a magamba beszélés, úgyhogy bakizok rendesen)
Nagyon aranyos vagy Joci, hogy ennyit segítesz!:)
És a második válaszolónak is köszönöm!:)
30 literesbe gondolkoztam, egy darab guppival. A világítás fontos, vagy az csak esztétikai tényező?
Felejtsd el a mit a 2-es írt, ha csinálod, csináld rendesen, ne legyél állatkínzó.
Ezen kívül gondold át ezt a dolgot, olyan szempontból, hogy a "rendes" állatokkal talán annyiban könnyebb, hogy ott csak magát az állatot tartod.
Az akvarisztika más világ.
Annak az állatnak az akvárium az egész élettere, abban a vízben eszik alszik, ürít, ezért hogy működőképes legyen, ez az egész egy komplex rendszer.
Szóval olyan nem igazán létezik, hogy 1 halat tartasz.
Egy akváriumot tartasz, amiben "élő" a víz, a mikroszkopikus élőlények a legfontosabbak, figyelni kell a növényekre, a vízkémiára, a beállt változásokra, mi mért történik, mi az oka, a következménye.
És az egésznek a csúcsán ott van a hal, kb mint a karácsonyfán a csúcsdísz.
És ahhoz, hogy ezt fenntartsd, elkerülhetetlen, hogy legyen ezekről a dolgokról némi fogalmad. Az etetés... a legutolsó dolog.
Keress rá a hím bettára, szerintem az ideális lenne neked.
35-40 literben már simán lehet tartani, és egyedül is elvan.
Ha guppit akarsz, és 30 literes akváriumot, akkor 3-4-5 db hímet javaslok.
1 db nem tartható belőle.
Nőstény ekkora helyen szintén nem, mert megoldhatatlan a szaporulat kérdése.
Maradnak a hímek, amik színesebben is.
Meg kisebbek is, úgyhogy több is tartható belőlük. Max 5, egy jó szűrővel.
Heti 2×15% vízcserével, állott vízzel.
Főtt zöldségekkel, némi fagyasztott kajával, és kiegészítésnek minőségi (sera, jbl) táppal lehet etetni.
...mindenképpen nézz utána egy akvárium indításának, üresjárati időnek, és ne hallgass a boltosra.
Szűrőkre rá van írva a gyári ajánlás, hogy mekkora akváriumhoz jó.
AZt el kell osztani 2-vel, az a reális.
Aki utánam irt, a 6.7.8.9# mindenben egyetértek.
Igazából ma annyira elérhetőek a növényezéshez szükséges dolgok, hogy vétek kihagyni, ennek fontos kelléke a fény, plusz a vizuális látvány is más teljesen fénnyel.
Pl ilyen világítás nélkül: [link]
Ilyen ha felkapcsolom a lámpát: [link]
Plusz ahogy előtte írták az öntisztulást is segítik a növények.
Nálunk 3000ft a 30 literes akva 4000 ft a 40 literes, én inkább a 40 literest választanám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!