Most olvasok a pc ventilátoros hűtésről. Akik használják, nektek ér valamit?
A párolgó felület nagyságától, és a párolgás erősségétől függ.
2 fokot simán le lehet hűteni.
2 fok egy halnak, már különbség lehet az elviselhető, és az elviselhetetlen között.
Minden akváriumra tettem 12 centis PC ventillátort 9 voltos adapterre kötve. Évek óta így csinálom. Télire elteszem, de következő nyáron megint előveszem a ventiket.
Az egyiket most néztem. A 200 literes akváriumom 28 fokos volt például amikor rátettem a ventilátort és 26 fokos lett utána.
Tengeri akváriumokat hűtök, mert a koralljaim nem szeretnek 30 fok fölé hevülni. Lehet hogy pár napig kibírnák, de huzamosabb ideig nem valószínű. Mellesleg a halak jobban szokták bírni, édesvizi halak főleg, de persze ha lehet nekik kedvezni a ventilátorral, akkor mért ne.
Nem drága, kb 2-3 ezer Ft-ból meg tudsz csinálni egy ventit, adapterrel együtt.
Ez a 200 literes akváriumom nyitott, azt hozzáteszem.
Am a kisebb, 80 literes akváriumom, szintén nyitott, amikor csak 27 fok volt a lakásban azon a venti kicsit túlhűtötte a halakat. Belenyúltam és túl hidegnek éreztem a vizét a többi akváriumhoz képest (lehet hogy az 4 fokkal is lehűtötte). Ezen a ventilátort arrébb toltam, hogy csak félig fújja a vizet, ne hűtsön túl.
Persze ha benne lenne a fűtő, az visszafűtené a vizet pont jóra 25-26 fokra, de kihúztam nyárra a fűtőket, h ne pazarolják az áramot.
Inkább néha ránézek az akváriumokra, etetéskor belenyúlok és még ha a hőmérőt nem is nézem, érzem a kezemmel ha valami nem stimmel az egyik akváriumban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!