Mennyi idő után szükséges az akvárium talajának átmosása és a növények ujra ültetése?
Én évente csinálok nagyobb karbantartást, az annyi, hogy kihúzgálom a növényeket, és lazán átmozgatom a talajt, ha sok a mulm akkor apránként, előtte nap szűrőtakarítás.
Eldöntöm melyik növény megy vissza, melyik fa, stb ha kész akkor 50%vízcsere, halak maradnak közben az akváriumban.
Másnapra kitisztul teljesen, soha nem volt semmi gond.
Persze nem táptalajos akváriumok vannak, azoknál nem kivitelezhető fenti, használok táptalajt de csak ültető tálban, pl egy pet palack levágott alja. A talajban értékes baktériumok vannak, sokaknál volt gond "nagytakarítás" után.
2-3 hónapja betett táprúd, aquaplant tabletta, tápgolyó stb nem számít, nem baj ha bekerül a vízbe. Kimondott táptalajok, DIY virágföldes cucc, stb annál nem jó ötlet egyáltalán bántani a talajt, csak úgy lehet ha ki van ürítve az akva.
Hozzá teszem, én nem talajporszívózók soha, itt hallottam 3-4 éve, hogy létezik ilyen művelet.
Nem kell, ha jó a szűrés akkor kevesebb a mulm, plusz ha példa az üvegtől elhúzod a talajt lesz felkeveredés, de szintén ha jó a szűrő az megoldja, össze szedi amit felkevertél.
A talaj takarítás soha nem szerencsés dolog, mint írtam sérti a talajban élő baktériumokat, a baktériumok szavatolják a halaktól származó, számukra mérgező anyagok lebontását, ugyanezek a vegyületek okoznak algásodást is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!