Ha az akvariumba teszek virágföldet, mint táptalajt, akkor a növényekkel még szükséges mesterséges tápozás (pl: profito)?
MOndjuk szerintem nem árt, ha a a sóder, vagy akármilyen talaj alatt van táptalaj is.
Pl. JBL Aquabasis plus, vagy bármi más, ami kimondottan VIZINÖVÉNYEKNEK való táptalaj...
Simán mehet virágföld is táptalajként, de arra fokozottan figyelni kell, hogy alaposan be kell fedni fedőtalajjal is a virágföldet.
Nézzétek meg Pendulum92 akváriumait, bizonyítják, hogy a virágföld is simán lehet jó megoldás.
Az előző válaszoló olyan akváriumot linkelt, ami fél éves, és nem tápozom mesterségesen.
Fedőtalaj nélkül nem szabad használni.
Egy akváriumnál elsődleges szempont a keletkezett vegyületek eltávolítása, szintjük csökkentése, legfőképpen a nitrogénvegyületek, és a foszfát szint csökkentése. N.P-re szükségük van a növényeknek, az adagolt növénytáp ezeket a vegyületeket egészíti ki, káliummal, és micro elemekkel, így biztos, hogy adagolni kell.
Nem mindegy, hogy milyen növények vannak, a halak száma, fajtája is számít. Fel kell mérni az akva terhelését, pl nálam van olyan akva ami felesbe üzemel, a bokros cryptok egy tálban vannak, aminek az aljába virágföld van, takarva az akváriumban használatos általános talajjal, néha kiemelem őket tálastól, majd cserélem a földet alul, a többi növény táptalaj nélkül van, csak micro elemes tabletta van.
Akkor szokott gond lenni, ha valaki nem találja el a tápozást, túlzottan tápanyag dús a talaj, és a növények kevés keletkezett tápot használnak a vízből, ilyenkor jön az alga. Az is gond ha kevés a vízben keletkezett nitrát, foszfát, ilyenkor a növényeknek kevés az össz koncentráció, hiánytünetek lehetnek a növényeknél.
Szerintem nincs két egyforma akva, valamelyikbe jót tesz ha dúsítva van a talaj, valamelyikbe elég csak micro elemeket adni, van amelyiknél egy előre tervezett ültetéssel, csak az akva egy részét, mondjuk az előteret, vagy épp a hátsó rész talaját kell dúsítani.
Folyékony táp az akkor nem kell, ha nincs az akvába gerinces, vagy gerinctelen, pl van emers kertem, abba csak egy tál aljában lévő virágföld szolgálja ki a növényeket, csak a gyökérzetről veszik fel a tápot, levélről nincs tápanyagfelvétel, nyilván a légkörből is használnak fel anyagolat, de pl lombtrágyázás nincs.
Ezek akváriumi növények, csak levegőre szoktatva: [link]
Az emers kertel csak azt akartam, hogy ki lehet 100%-ig szolgálni a vízinövények tápanyag igényét talajból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!