Ennyi fényerő elég egy 112 literes akváriumba?
Tudom, hogy növényfüggő a dolog, de egyelőre még nem tudom pontosan, hogy milyen növényt szeretnék.
Azt tudom, hogy a világítást úgy szeretném, hogy a nagyobb fényerőt igénylő növények is megmaradjanak alatta...
Ez elég, vagy cseréljem majd ki 2 nagyobb teljesítményű fénycsőre ?
2x18W neoncső T8 (6500K)
Értem, köszi !
Akkor próbálok más megoldást keresni...
A foglalat ugyanolya, csak éppen a foglalatok közötti távolság nem ugyanolyan, és a fénycső hossza meghatározza teljesítményt .
Egyébként fényigényesebb növények ugyan nem sok sikerrel tarthatók alatta, de azért hellyel-közzel össze lehet válogatni egész változatos kis növényzetet.
A szetteknek általában ennél rosszabb szokott lenni a megvilágítása.
Előttem írták már, csak 18 watt t8 fénycsöveket tudsz használni, ezekből a sima nappali fénycsövek darabonként max 1300 lumen fényerőt adnak. De! az 1300 lumen csak akkor annyi , ha reflektorozva, vagy fényterelőzve van a tető.
Gyári reflektor az húzós, neked 2 kellene: [link]
Vagy van a fedő bélelése, öntapadós, tükör szerű fóliával, az ilyen: [link] vannak más fóliák is, az a lényeg, hogy tükröződjön.
Fénycső bővítés jöhet szóba, ha a 2x18 watt reflektorozott nem elég, az ilyen: [link]
Van egy "kakukkolás" az aquael gyári armatúrája, kimondottan műanyag fedős akvárium szettekbe van, ip 67 besorolással, tehát pont annyira vízálló mint a jelenlegi fényed: [link]
A harmadik fénycsövet ajánlott külön kapcsolóra, és időzítőre kötni, napi pár órában.
Jelenleg az akvárium középső zónája, ha szabvány a 112 literes, akkor kb 55cmX35X40cm, azaz 77 liternyi közepes fényerőt kap, erre a területre mehetnek közepes fényt igénylő, 10 cm-től nagyobb növények, a két szélén az akváriumnak haloványabb a fény, oda csak árnyéktűrők inkább.
Megjegyzés: az aquael armatúrával nincs tapasztalatom, én külön veszem meg a cuccokat, tartósak, jó minőségűek, létezik gyáriba, ezért írtam, a minőségét nem ismerem.
Köszönöm a válaszokat, tippeket !
Nem tudom még pontosan milyen növényeket szeretnék. Igazából csak az akvárium hátsó oldalát szeretném minél sűrűbben beültetni, szóval olyan növényeket szeretnék, amik szépen benövik a hátsó részt, illetve maximum valamelyik oldalra kijönnek egy kicsit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!