Melyiket érdemes megvenni növényes akváriumhoz?
Mekkorák az akvárium mérete?
hosszúság, szélesség, magasság
Elsősorban a tartandó növények fényigényétől függ.
Ha a legfényigényesebb növényeket is tartani akarod, lesz nagynyomású co2 rendszer, akkor egyértelműen a nagyobb teljesítményűt.
Ha közepes fényigényűeket válogatsz össze, akkor a kisebb is elég.
Ezért kérdeztem az akvárium méretét. De azért nem lehetetlen. Vannak rá megoldások.
Fel lehet lógatni a plafonra is fékbovdenre, vagy felszerelsz az akvárium mögé-fölé a falra 2 polctartót és arra teszed a lámpát, vagy arra lógatod fel. [link]
Az egyik lámpát én úgy raktam fel, hogy hajlítottam hegesztőpálcákból egy L alakú formát, azt rákötöttem kábelkötegelővel a lámpa lábaira, majd a hegesztőpálcát bedugtam az akvárium mögé. Mert nekem 160 centi hosszú az akváriumom, a lámpám meg csak 80 centis :) Ahova meg nem jutott fény, arra a végére tettem még 2db kis csiptetős lámpát.
A másik akváriumra pedig úgy tettem egy ilyen lámpát, hogy 2 vékony fa lécet keresztbe tettem az akváriumra és arra helyeztem rá a lámpát. Ez is jó, csak ez akkor működik csak, ha az akváriumon van kereszt merevítés, szal pl ha üvegtetőt rá lehet tenni, akkor így a léc is ott marad. Egy üveglapot is lehet tenni, és arra rá a lámpát, de azt én nem szeretem, mert az üveglap párás lesz, vízköves, le kell mosni, melegszik és az akváriumot is befűti.. Az nem jó.
De szeritnem az néz ki a legjobban mikor fel van lógatva a plafonra.
Az viszont elég sok, hogy 60 centi az akvárium magassága, az azt jelenti, hogy nehéz lesz bevilágítani. Ha gyenge lámpát veszed, lehet hogy barna algásodni fogsz. Én a helyedben megvenném az erősebbet. De persze csak akkor ha nem nekem kéne fizetni a villanyszámlát utána :)
A fényerejét sajnos nem tudod állítani, de ha fel van lógatva a plafonra, és túl erős, akkor csak 10 centivel feljebb tudod húzni, és máris rengeteget gyengül az a fény, ami bevilágít az akváriumba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!