Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Kinek, hogy vált be a manado...

Kinek, hogy vált be a manado talaj?

Figyelt kérdés
2015. máj. 30. 20:58
 1/2 anonim ***** válasza:
Egyszer vettem 3 litert egy mini akváriumhoz, de nem tetszett hogy csak a lélek tartotta azokat a növényeket, amiket beleültettem. A gyenge szűrőm úgy elfújta mint a szél, és a növények is kirepültek belőle.
2015. máj. 30. 23:49
 2/2 anonim ***** válasza:

A manado egy külön kategória szerintem a talajok között, megvannak azok az akvaristák, akiknek az elvárásait egyedül a manado tudja biztosítani, minden más talaj alkalmatlan lenne a céljaikra, jelenleg nincs a piacon jobb.

Sok előnye van, de sok hátránya is.

Mikor jó a manado? Példa tervben egy halas akva van, sík talajjal, dombok nélkül, talajlakókkal, nagy gyökeret eresztő növények, intenzív fejlődésű növények, nincs tervben táptalaj, szellős, laza talaj kell, ami nem rothad be, nincs talajporszívózás, nagytestű halak vannak, nincs tervben, hogy valaha is leürítve lesz az akva, amíg élnek a halak. Tehermentesíteni kell a szűrőt, baktériumoknak kifejezetten alkalmas, porózus, laza talaj kell, fentieknél a manado tökéletes.

Mikor nem jó? Táptalaj lesz alul, dombokat akar valaki, talajtakaró lesz, aktív talaj kell, nano halak vannak tervben, erősebb sodrás van, apró növények lesznek amiknek stabil talaj kell.

Nekem nagyon bevált, maximálisan elégedett vagyok vele, nem hiszem, hogy lesz valaha másik talajom, főleg halas akváim vannak, sok ürülékkel, mulmal, azokba tökéletes, nem kell évente kiszedni, kimosni, öreg halakat stresszelni.

Van olyan akva, aminél évente le engedek 50% vizet, kihúzom a növényeket, tiszta szűrő jár közben, laza talaj keverés, pár órát rászánok, vissza a kiválogatott, metszett gyökerű növények, majd víz vissza, halak közbe maradnak az akvában. Előbbi működik több éve, több akvánál, megcsináltam már garnélákkal is.

Röviden, megvan kinek tökéletes a manado, van akinek jobb választás a pro soil, ista, Oliver Knott, hasonló talajok.

A manado, beton kemény agyag darabokból áll.

2015. jún. 1. 05:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!