Növényezés és garnélatartás nano-pico akváriumban?!
Hamarosan kapok egy ~15 literes akváriumot. Szűrésnek menne egy FAN 1 (kicsit soknak tűnik, de levenném a teljesítményét ésvagy kicsit változtatnék a szűrőfelületen). Világítás terén még nem döntöttem, mert az függ a következőktől.
A felhasználását tekintve 2 dolgot tudok elképzelni.
1) Egy közepes/erős fényigényű növényes aksit. Van itthon GA micro/macro amit fel szeretnék használni. Ha jól sejtem kellene CO2, amivel bajban vagyok még, mert nekem az eléggé új téma lenne. Másik megoldás a Carbo, de tudomásom szerint az nem képes csodákra magas fény mellett, nem helyettesíti a CO2-t. Tehát ez a vonal kihívásokkal teli lenne. Oda kellene figyelni a tápozásra, fényre és a vízcserére.
2) A második elképzelésem egy Erősen mohásított aljzat ésvagy moha fal lenne, vagy egy tő Anubias Nana. Ez a vonal nem lenne túl nagy kihívás és szerintem jól menne a dolog. Semmilyen oldalról nem igényelne túl nagy odafigyelést (persze a kötelező vízcsere ... stb mellett).
Ti melyiket választanátok?
A növények mellé gondoltam garnélákat, de nem vagyok benne biztos, hogy az akvárium mérete megengedi azok tartását. A mohás vonal szerintem meghálálná a munkájukat. Ha nem menne a dolog, akkor valami speckóbb csigát/csigákat tennék bele.
Esetleg valakinek van tapasztalata kb ekkora akváriumban történő garnélatartásról? Megoldható így?
15 literbe CO2 garantált garnéla fullasztás.
Legyen a 2-es.
Azt is megteheted, beleraksz hínárt, rá egy 20-26 Wattos izzót. Teszel mellé egy pici darab virágokhoz való táprudat vagy panzi aquaplantot. Nem kell naponta szórakozni a tápozással. Csak akkor kell tápozni ha ki akar fakulni.
A hínár úgyis nő, ha kap elég fényt. Hetente lehet vágni belőle majd.
Én 10-15 literig a haqos 13 wattos lámpáját használom, co2, carbo, és macro nélkül, csak profito megy a vízbe, a talajba szoktam nyomni valamit.
Emers kert kivételével 10 literesek vannak, arra teljesen jó szerintem a 13 watt csíptetős lámpa.
Heti 2 kancsó víz cserélésével mehetnek garnélák, nekem 10 literbe jól megvannak.
Ha érdekel mutatok egyről képet.
Köszönöm a válaszokat!
Joci!
Hogyne érdekelne. Kíváncsian várom. :)
Köszi!
Köszi!
Nagyon impozáns, olyan Jocis :).
Grat hozzá!
Köszi, a fő növény az úszó májmoha lesz, ha leülsz az akva elé gyönyörű növény, simán csak erős fénytől bubizik: [link]
Most megindult rendesen, 1 hete gazdaboltos gardent kap, azóta pláne bubizik, főleg reggel.
A Low Techen vannak szépek mutatva, nehéz szűrni, olyat keress ami régebb óta működik, nanoban egy friss akvát pillanatok alatt lehet csinálni, fenntartani nehezebb, sokszor a képekről nem derül ki, hogy 3 napja készült vagy 3 hónapja.
Nekem neptun aquaplant van sok a talajba, a vízbe profito ment, most minden másnap 1ml dr garden 05.19 óta
"sokszor a képekről nem derül ki, hogy 3 napja készült vagy 3 hónapja."
A neten általánosságba van ez, sokan a fő akvából rendezik be a nanot, majd másnap, vagy amikor kitisztult mutatják.
9 literes garnélás-növényes. A garnélák nem mindig látszódnak, a tápozás pedig elég ritkás, a fény egy 11 wattos kompakt asztali lámpában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!