A penészes ikrák hogy néznek ki?
Figyelt kérdés
Vasárnap leikrázott a páncélos harcsám. Az ikrákat kiszedtem és cseppentettem a vízbe penészedésgátlót, de gondolom ez nem garancia rá, hogy nem penészednek be az ikrák. Ez az első alkalom, hogy ikrák vannak, így fogalmam sincs, hogy hogyan lehetne felismerni a penészes ikrákat. Találtam olyan ikrát, amin pici fekete pötty van, a legtöbb ikrának azonban a belseje hófehér. Ha jól tudom, ha kikelnek az ikrák, sóféreglárvával kell őket etetni, de felénk elég nehezen beszerezhető. Egyik ismerősömnek foltos páncélos harcsája van, ő nem szedte ki az ikrákat, mégis 3 kicsi kikelt, amit csak akkor vett már észre, amikor nagyobbak lettek. Elképzelhető, hogy a kékpajzsos páncélos harcsa ivadékoknak is elég a porított lemezes táp? Az ikrákhoz kell fűtő is, vagy elég a 23-24 fokos víz? Előre is köszönöm szépen a segítő válaszokat!2015. máj. 18. 19:19
1/2 Salx Narval válasza:
Könnyen felismerhető a penészes ikra mert fehér, ill szürkés szőröcskék jelennek meg a felszínén és maga az ikra szétesik eldeformálódik, de ezt nem tanácsos megvárni. A megtermékenyített ikra állt kissé áttetsző, a színezete lényegtelen, a terméktelen tejfehéré válik. Tehát nem nem áttetsző, hanem fehér. Amelyik ikra fehér, azt ki kell szedni a többi közül mert rövid időn belül megromlik és a penész átterjedhet az ép ikrákra is. Némelyik fajnál szülők maguk végzik el ezt a feladatot, te egy pipetta segítségével teheted meg. A 23-24 fokos víz jó amennyiben 1-2 foknál többet nem ingadozik. Porított jó minőségű lemezessel lehet indítani az elúszást követő napon, de jó minőségű ivadéktápok is vannak. Az első napokban gyakran kell etetni de csak minimális adagot, a felesleget azonnal ki kell szippantani,(erre is jó a pipetta, v, iszaplopó). Jó ha van egy kis porlasztás de ép hogy csak. Én sórákpárti vagyok, minden ivadéknak adom az első hetekben kb a 3-4 naptól, előtte banánféreg,spirulina, vagy porított lemezes. Nem árt naponta a víz 15%-át lecserélni azonos hőfokú klórmentes vízzel 4-5 literenként 1-2 csepp fertőtlenítő pl xantakridin. Legközelebb a párt tedd ki egy bejáratott teljesen felszerelt medencébe. A medence takarható legyen a fénytől és lehetőleg üres, vagyis egy kupac jávai lehet benne ill egy lefelé fordított cserép, vagy valami cső. Ikrázás után nem kell azonnal kiszedni a párt, ráérsz másnap, az enyémek nem ették meg sem az ikrát, sem az elúszott ivadékot, de ezt csak egyszer, kíváncsiságból csináltam. Társas medencében is elég jó eséllyel szaporodnak és páran fel is nőnek, de ez nagyban múlik az akvárium sajátosságaitól, főleg a társhalaktól. Természetesen amit írtam, nem etalon sok más jól működő módszerről olvastam.
2/2 anonim válasza:
nekem foltos páncélosharcsáim vannak, ők is ivtak már
voltak fehér ikrák is azt hittem terméketlen, de kiderült hogy abban albinó harcsák voltak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!