Naphal tartása?
Forrás: Internet nagy világa
Élőhely:Európa,Észak-Amerika;ezeken kontinenseken szinte bárhol megtalálható.
Helyigény:200-300 liter.
Táplálék:Élő eleséget adjunk neki,kedveli a kishalakt,lisztkukacot.
Testhossz:17-18 cm.
Viselkedés:Agresszív és területvédő,nem társas.
Dekoráció:Az aljazat legyen folyami homokból,leginkább hazánkban megtalálható vízinövényekből válogassunk,de legyen elegendő úszótér.
Megjegyzés:Egy nagyon színes és lenyűgöző mintázatú hal.Beszerzése megoldott,hiszen csak le kell menni egy helyi tóhoz vagy mocsárhoz,de akár a csatornák is szóba jöhetnek,ezeknél kezdjük meg a horgászatot ami a hal kis mérete miatt egyszerű,mondhatnánk úgyis,hogy a horogra is ráakad,de lehetőleg 1 darab csont vagy lisztkukacot használjunk csalinak.Az első napokban nem nagyon fog enni,de ne aggódjunk idővel "beakvarizálódik".Biztosítsunk erős szűrést.Társításnál leginkább a "kőfúró" halakat illetve saját fajtársait helyezzük az akváriumba,de törpeharcsával való társítása is sikeres lehet,de mással nem is nagyon fér meg,mivel területvédő.Érdekessége,hogy élőhelyén gyakran keveredik más naphalfajtákkal,például a kis naphallal,de általában az ilyen "hibrideknek" is megegyeznek tartási igényei.Az akváriumot fontos,hogy a természetes élőhelyének megfelelően rendezzük be,tehát az élőhelyéről rakjunk bele vízi növényeket,vagy faágakat,de ezeket lehetőség szerint 1-2 héten keresztül langyos vízbe áztassuk.Gyakran a hirtelen vízminőség változás miatt pusztul el,ezen úgy segíthetünk,hogy lassan hozzászoktatjuk az akváriumi vízhez,tehát amikor hazahozzuk akkor egy olyan akváriumba helyezzük,amely az élőhelyéről származó vízzel van feltöltve,később ehhez lassan 10%-s vízcserék alkalmával adjunk tiszta akvárium vizet.
Angol neve:Sunfish,green sunfish.
Szinonimák:Napsügér.
Nekem volt 160 literes akváriumba 6db naphalam. Olyan 6-8 centiseket hoztam és kb 9-10 centisre nőttek. 1 évig voltak itt, mert köv nyáron visszaengedtem őket a tóba.
Gyakorlatilag mindent megettek. Egymást nem bántották. Amikor mentem feléjük a kajával a kezemben, 2 méterről már elkezdtek ugrándozni, annyira örültek mindig. Nem tudom, hogy volt e köztük hím, de nagyon aranyosak voltak. A világítást egyoldalra tettem és alá gyűltek a lámpa alá. Aztán meg az ablak alá tettem az akváriumot, ahol kicsit belesütött a nap, és azt is szerették.
Volt amikor kukoricát dobtam be nekik, vagy fagyasztott artemiát, vagy élő tubifexet, illetve a lemezes kaját is ettek. Nagy mennyiségű kaját ettek, nem voltak válogatósak. Olyanok voltak mint a pirajak, amikor benyúltam a vízbe odajöttek a kezemhez cuppogni.
Volt egy kis razbóra is köztük véletlenül, de azt nem ették meg, csak belekerült amikor így fogtuk őket. Az a razbóra 1 év múlva is ugyanúgy idegesen fickándozott az akváriumba a nagy dög naphalak közt, aztán természetesen őt is elengedtük.
Aztán állakereskedésból is egy halat bele akartam tenni, amiről úgy gondoltuk az eladóval közösen, hogy a naphalak nem fogják bántani, de azt így pár másodperc alatt széttépték. De sajnos már nem tudom hogy az milyen hal volt. Valamilyen szürke színű, vékony hal :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!