Lehet medúzát otthon tartani?
Mármint nem jogilag vagyok kiváncsi,hanem,hogy lehetséges-e..nem kell vmi speciális táplálék v akármi?
És volt már olyan akinek megfordult a fejébe?
Ja meg hogy mekkora akvárium kell hozzá kb?
Mennyi egy ilyen medúza(monjduk egy 20-30 cm-es példány)mozgásigénye?
Igazából akármit tudtok,érdekel:D
Jaja,én is vmi ilyesmiféle megvilágított akármire gondoltam.
Este írok nekik egy levelet,kifaggatom őket,ha kaptam választ majd bemásolom,akit érdekel az majd itt el tudja olvasni.:D
A legfontosabb, hogy amennyire különleges élőlény, annyira problémás a tartása is! Csak gyakorlott és tapasztalt akvaristáknak ajánlott, bár medúzatartás területén elég nehéz bármilyen tapasztalatot is szerezni.
Tartásának alapja természetesen a tökéletes egyensúlyban lévő víz! Ha medúzát szeretnénk tartani figyelembe kell venni, hogy „normál” derékszögű akváriumban nem tartható. Az akvárium sarkában a medúzák csapdába ejtetté válhatnak, és képtelenek kiszabadítani magukat. Oszlopszerűen magas kiöntött akváriumokban, vagy kerek, sarok nélküli tágas akváriumokban érzik magukat jól. A nem hétköznapi állatok számára, igen nehéz akváriumokhoz és berendezésekhez jutni a szakkereskedésekben. A konkrét érdeklődők számára az AquaMedic cég kiváló komplett medúza rendszert tervezett, melyet külföldön nagy mennyiségben értékesítenek évente.
Mindkét akváriumban tartható tengeri medúzafaj (Cassiopea andromeda, Aurelia aurita) 20-30 centiméter nagyságra nő, és a Hawaii szigetvilág területéről származik. Hazánkban a medúzák beszerzési lehetősége, csak a legnagyobb üzletekben lehetséges, több hónapos megrendelés mellett.
Etetésük okozza az igazi problémát hazánkban, hiszen mindkét medúzafaj mikro planktont fogyaszt. Etetésük esetén biztosítanunk kell a zoo illetve a fitoplankton kultúrákat. Hőmérséklet igényük is teljesen eltér a korallszirtekétől 12-18C-on a javasolt a tartásuk.
A lebegő mozgás mellett, legtöbben a speciális UV fényben látható színeikért szeretné tartani a medúzákat. Mivel testük majdnem teljes százalékát víz teszi ki, a fátyolos testhártya különösen szép színeket mutat az UV megvilágítás mellett. Csak a test körvonalait emeli ki a fény. Igazán látványos és egzotikus állatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!