Hogyan oldjam meg a restartot sikeresen?
Régebbi tagok lehet emlékeznek rám, alga gondokkal küzdöttem, most odáig fajult a dolog, hogy teljes restartot kell eszközölnöm. Elég érdekes (ecset) algáról van szó, de ez nem is lényeges egyelőre. A tervem az hogy a halakat valahogy kifogom (már itt bajban vagyok csigasügér lévén) majd átrakom egy ideiglenes akváriumba, addig amíg a régi helyüket kipucolom, fertőtlenítem(!). Majd a munkálatok végeztével visszatelepítem őket.
A kérdés: hogy tudnám úgy megoldani a dolgot hogy ez az algafaj teljesen eltűnjön és ne hurcoljam át az algaspórákat a régi akváriumból az ideiglenesbe, majd vissza ismét a kitisztított helyükre. A szűrőket is sajnos belepte tehát az is kifertőtlenítős lesz. Az aggodalmam az hogy a halak bőrén ürülékében meg maradhatnak az algaspórák, így gond nélkül átkerülhetnek az akváriumba, na meg a halhálóval is átjut valamennyi víz az ideiglenes helyre. Vagy ne vegyem ilyen komolyan a dolgot tisztítsam meg a sódert, szűrőt, tereptárgyakat, majd szüntessem meg a kiváltó okot (ami: a gyorsan növő növények hiánya) és telepítsem vissza a halakat?
Nem lehet megszabadulni restartal az algától, képtelenség, jól látod a problémát: "szüntessem meg a kiváltó okot (ami: a gyorsan növő növények hiánya) "
Ennyi a történet, sügeres akvárium az algás és pont, viszont ez természetes jelenség, velejárója a sügerezésnek. Attól természetes egy sügeres akvárium, hogy van benne alga.
Megtaláltam egy késést aminél írtam, alga spóra az mindenhol van.
Csináltam egy kísérletet, első komment: http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__6..
Nehéz ügy ezt sügeresben elérni, volt szó a Pendulum92 fele növényes szűrőről, a nitrát, foszfát többlet okozhat ugyanolyan algásodást mint az ammónia.
A fenti linkben szereplő akva ma: [link]
nyoma nincs az ecset algának, sőt semmilyen alga nincs benne.
Ha kivenném a növényeket valószínű tele lenne ecset algával.
Sügeresben fenti nehéz ügy, a régi mondás él, vagy fejlődő növények, vagy alga, átmenet nincs.
Próbáld ki hogy tegyél talajnak korallzuzalékot.
Én a brakkvizes akváriumomba amikor ecsetalgás növényt betettem, 2 hét mulva elfogyott róla az ecsetalga.
Bár abba az akváriumba só is volt, nem csak korallzuzalék, de nem tudom melyik összetevő nyírta ki az algát. Gyenge fény volt rajta.
Köszönöm a válaszokat!
Tanulságosak voltak a linkek, akkor az lesz hogy rakok bele gyorsan növő növényt, tudom kicsit ellent mond a sügereknek, de ha ez a megoldás akkor szívesen vállalom. Vallisneria spiralis tudomásom szerint gyorsan nő az megfelelő lenne, esetleg más tipp?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!