Vízteszt kérdés, eligazítás?
Miket érdemes folyamatosan tesztelni tesztelni?
Minek mi a megfelelő értéke, jelölése? (pl keménység kH)
A lényeg igazából, hogy hogy néz ki egy rendben lévő akvárium kémiailag.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kémiailag legfontosabb az ammónia, nitrit, ezeket jó biológiai szűréssel, túltelepítés, túletetés kerülésével, megfelelő akváriumi higiénia betartásával lehet kordában tartani.
Ha a biológiai szűrés jó akkor csak nitráttal, szerves nitrogénnel kell számolni, nagy dózisban mérgező, erre vannak a növények, felveszik a nitrátot, vagy van a vízcsere is ami csökkenti a nitrát szintet.
Keménység, ph érték, összefüggnek, minél magasabb a keménység annál magasabb a ph, mivel a keménységet főleg lúgosító vegyületek okozzák, előnyösebb a szolgáltatóknak a lúgos víz, kevesebb gond van így a hálózatokkal, inkább vizkő mint lukas csövek.
A keménységen belül van őszkeménység, az össz áll állandó és változó karbonát keménységből.
A keménység fő alkotói a kalcium, magnézium, ez a két elem növények szempontjából a Nitrát, Foszfát, Kálium után a legfontosabb, akvarisztikában nem, kertészetben viszont mezo elemeknek hívják őket, tehát a macro-micro elemek között helyezkednek el, nem kell annyi belőlük mint macroból, de több kell mint a micro elemekből, ezért mezo elemek.
Röviden, példa egy növényesebb társas akváriumban, kevesebb vízcsere mellett lágyul a víz, nem egyezik sem a keménység, sem a ph érték, a hálózati vízzel.
Sok függ a berendezéstől, némelyik kő, talaj, keményíti a vizet.
Keménységre, ph értékre érzékeny halakra figyelni kell, a többségnek megfelel egy 15nk körüli akváriumviz, nekem a csapból 20-25 nk folyik, az akváriumokba 12-15 szokott lenni.
Nyílt akváriumnál lényeges a párolgás, a keménység nem párolog el, ha kemény csapvízzel van pótolva a napi párolgás akkor folyamatosan keményedik a víz és emelkedhet a ph.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!