Próbálta már valaki az akvárium szűrőben a gyöngyös fűtőszál kerámiagyöngyeit használni? Ha igen, mi a tapasztalata? Ha nem, mi a véleménye róla, működne?
Ilyenre gondoltam: [link]
Ez is apró, porrózus porcelánból van, s mázmentes.
Van belőle egy zacskónyi, s a drága boltival ellentétben ez ingyen van.
A gyári kerámia szinte csak ülepítésre jó, másra nem igazán, ha valaki fogott a kezébe porózus jobb bio szűrőanyagot ami át tud itatódni szennyeződéssel rögtön érzi a különbséget.
Elvileg 34 liter kerámia ér fel 1 liter siporaxal: https://www.youtube.com/watch?v=EMjxRSeV_i0
A fűtőszálas kerámia szerkezete szerintem más, porlódat mivel másként elrepedne a hőtágulástól másként, lehet bele keverve szerkezetét javító anyag is.
Példa ha megfogod szárazon és befogja a kezed akkor nem jó akváriumba.
Én nem tenném bele, biológiai szempontból nem sok értelme van, jobb tőle a 35ft-os rashel zsák,(krumplis zsák)
Akinek van külső szűrője tudja, hogy a baktériumok szeretik a szilikon alapú csövet, nagy áramlásnál is megtapadnak benne, 100-150ft/méter karikára darabolva jobb a kerámiánál.
Röviden, ha nem valami 50 literes hordód van, ha jó, ha nem, sok értelme nincs, ez hosszú évek tapasztalata, a nagy koszokat felfogni alul jó, nem a liter számít hanem a biológiai hatékonyság, abba meg egy 30 forintos krumplis zsák jobb.
A porózus bio szűrőanyagoknak annyira kicsi a fajsúlya és laza a szerkezete, hogy a levegőt át lehet fújni rajtuk.
Előnyösebbnek tátják a habkő szerű anyagot mint a szivacsot, főleg azért mert a szivacs tömörödik, megy össze, a habkő meg nem sokkal hosszabb ideig használható, ha nagyon eltömődött akkor ki lehet veretni erős vízsugárral, 3-4 év után felét ajánlott, a másik fele később.
Sima, olcsó szűrőanyagok közül még mindig a szivacs a legjobb alternatíva, teljes űrtartalma alkalmas a baktériumoknak
Annyi, hogy a szivacsnak van lejárati ideje, a siporax meg örökös, persze a kerámia is az, de csak a felülete jó a baktériumoknak ami kevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!