Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Kezdő vagyok, mi az hogy...

Jucinene kérdése:

Kezdő vagyok, mi az hogy lágyítani a vizet? És hogyan kell? A keményítéssel ugyan e: miaz? És hogy kell?

Figyelt kérdés

2014. dec. 13. 13:23
 1/4 anonim ***** válasza:

A keménység a vízben oldott ásványai anyagok tartalmát mutatja. Keményíteni az esetek nagyon kis százalékába szükséges, Magyarország nagy részében kemény a víz. Meszes tartalmú kövekkel, csigaházzal tudod keményíteni a vizet.

Lágyítani, pedig ioncserélt vízzel. Az ioncserélt vizet fele-fele arányabe kevered a csapvízzel. (általában a fele-fele arány optimális keménységet szokott eredményezni a lágyabb vizet igénylő halaknak.) Ioncserélt vizet a tescoba lehet kapni, 5 liter 200-300 ft, vagy ha van rá keret akkor beruházol egy RO fordított osmo készülékre, ami 20-40 ezer forint körül mozog, teljesítménytől függően.

2014. dec. 13. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi a választ!Ilyen gyorsan nekem még nem érkezett:)
2014. dec. 13. 13:37
 3/4 anonim ***** válasza:
A keménységnek a vízben oldott kalcium- és magnéziumsók összességét értik. Az ilyen vizekben ugyanis a szappan nem habzik, azaz "kemény", mert a nátrium-szappanból vízben nem oldható kalcium- és magnéziumszappan keletkezik. Ilyen vizek a kalcium- és magnéziumsókat elsősorban a tároló kőzet, talaj ásványaiból oldják ki kalcium- és magnézium-hidrokarbonát formájában. A keménységet a gyakorlatban német keménységi fokban adják meg, a budapesti csapvíz közepes keménységű kb. 12-16 NK fokú. A desztillált víz0 keménységi fokú. Azok a vizek, amelyek vulkáni kőzeteken folynak át, nem tudnak keménységet okozó sókat kioldani és a savas bomlástermékeket szolgáltató növényi anyagok (lehullott levél, faágak a huminsav tartalmuk miatt is kicsapják, megkötik a vízkeménységet okozó sókat. A délamerikai pontylazacok az ilyen lágy vizeket kedvelik, szaporodni csak ilyen lágy vízben tudnak. Általánosságban azonban a legtöbb hal abban az időszakban szaporodik, amikor az esőzések miatt megáradnak a természetes vízfolyások és az esőzés hatására csökken a vizek keménysége, "meglágyulnak". Az esővíz kevés kalcium-magnézium sót képes a levegő porából feloldani, ezért 1-3 NK keménységű, azaz lágy víz. Lágyítani lehet kémiai úton is a vizet, ha megfelelő mennyiségben pl. oxálsavat vagy trisót (trinátrium-foszfát) adagolnak hozzá. De egyszerű forralással is lehet kicsit lágyítani a vizet, mert a hidrogén-karbonátok rosszul oldható karbonátokká alakulnak és a kalcium-karbonát egy része kiülepszik. Keletkezik viszont lágyított víz a háztartási páramentesítők, légkondicionálók üzemelésénél is (kondenzvíz), de a hűtőszekrények leolvadásakor is ilyen lágy víz folyik ki a hűtőszekrények hátoldalán levő elpárologtató tálcákba. Megfelelő szűrés után ezek is felhasználhatók lágy vízként.
2014. dec. 13. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:
szűrtvízzel lehet lágyítani a vizet?
2014. dec. 15. 19:02

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!